Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 17. mai 2002 kl 21.00 Niern: Ålen

Prisbelønt japansk film

Den unge kvinnen Keiko (Misa Shimizu) gir Takuro Yamashita (Koji Yakusho) ny tro på livet
Den unge kvinnen Keiko (Misa Shimizu) gir Takuro Yamashita (Koji Yakusho) ny tro på livet
I nærheten av et vann i en bortgjemt by like utenfor Tokyo, driver barbereren Takuro Yamashita sin forretning. Det er ikke mange kunder der, og i et hjørne bukter en stor ål seg i en vanntank Den 45 år gamle Takuro var en vanlig hvitsnipparbeider inntil han for åtte år siden kom hjem og fant sin kone til sengs med en annen mann, og drepte henne.

I de åtte årene han tilbrakte i fengselet var ålen ikke bare et kjæledyr, men også hans eneste venn.

Når Takuro slipper ut, blir Jiro Nakajima, hans tidligere lærer og buddhistprest, utnevnt som tilsynsverge. Takuro prøver stillferdig å tilpasse seg samfunnet igjen, men hans nærvær skaper både nysgjerrighet og mistenksomhet blant de eksentriske menneskene i den lille byen.

Varme følelse
En dag kommer Takuro over en ung kvinne, Keiko Hattori, som prøver å ta livet av seg. Han redder henne, og synes at hun minner ham om hans kone som han myrdet. Når Nakajimas kone kommer og spør om ikke Keiko kan få begynne i barberer-salongen hans, nøler Takuro fordi hun minner ham for mye om konen. Han sier imidlertid ja, og forretningen blomstrer med Keikos hjelp. Etter hvert oppstår det varme følelser mellom Keiko og Takuro.

Akkurat når Yamashitas nye liv ser ut til å gå bra, dukker en lasaron opp, løslatt på prøve. Takuro delte celle med denne mannen, Takasaki, og plutselig skjønner Takuro at hans nye liv og alt han har arbeidet for, kan stå i fare. Takuros fortid kryper langsomt inn over ham, og truer med å kvele ham. Han begynner å miste taket på virkeligheten og det som betyr noe for ham. Og som for å undertrykke sin kjærlighet for Keiko, tilstår han å ha drept sin kone.

Etter bare å ha snakket med en ål i åtte år, strever Yamashita med å finne seg selv. Men det eneste han har lyst til er å leve stille og rolig som en ål i mudderet…

Prisdryss
Regissøren Shohei Imamura har vunnet priser for både ”Balladen om Narayama” og ”Sort regn”. ”Ålen” er et vitnesbyrd om menneskesjelens triumf.

Filmen vant Gullpalmen, sammen med ”Smaken av kirsebær” av Abbas Kiarostami, ved filmfestivalen i Cannes i 1997. ”Samken av kirsebær” er fredagsfilmen neste uke på NRK2.


Japansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: ”Unagi”
Regi: Shohei Imamura
I rollene: Koji Yakusho, Misa Shimizu, Fuijo Tsuneta og Mitsukjo Baisho
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Den unge kvinnen Keiko (Misa Shimizu) gir Takuro Yamashita (Koji Yakusho) ny tro på livet.