Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 8. mai 2007 kl 18.10 Perspektiv: Birgit Strøm - hele Norges dukkespiller

Mamma’n til Titten Tei og Teodor

Fra
Fra "Da Capo" 22. janaur 2002: Programleder Vidar Lønn-Arnesen prøver seg som dukkefører for Titten Tei, under kyndig hjelp av Birgit Strøm (Foto: NTB-foto)
Birgit Strøm gikk bort 11. januar i år, og Vidar Lønn-Arnesen har laget dette portrettet av henne. Hun var en ildsjel og enestående person når det gjaldt å gjøre dukketeaterkunsten kjent og anerkjent i Norge. I morgen, 9. mai, blir "Birgit Strøms ærespris" delt ut i forbindelse med en dukketeaterfestival.

I programmet møter vi blant andre Eli Rygg og Anne Helgesen. Sistnevnte har doktorgraden i dukketeater.

Birgit kom fra en dukketeaterfamilie med faren, Julian Strøm, som den ledende. Sammen med søsteren Elisabeth var de en trio som startet den vanskelige oppbyggingen av dukketeaterkunsten i Norge. Birgit var utdannet i Tsjekkia, hvor denne kunstarten har lange tradisjoner og nyter stor anseelse. Men Birgit måtte kjempe mange kamper hjemme i Norge.

Guttestemmen
Det hele startet på Folketeatrets Dukketeater i 1953, og Birgit spilte rollene som Nils og Blåmann, Nils på høyre hånd og Blåmann på venstre. Det var her hun oppdaget den spesielle guttestemmen sin. Senere ble Folketeatrets Dukketeater overført til Oslo Nye Teater, og her var det duket for faglige konflikter. Dukkespillerne forlangte samme kontrakter som skuespillerne på scenen.

Jobb i NRK
Etter en vanskelig arbeidskonflikt avsluttet dukketeaterensemblet sitt engasjement ved Oslo Nye Teater. Birgit valgte NRK og fjernsynet som sin nye arbeidsplass. I dette mediet gjorde hun dukketeater til folkeeiendom med Titten Tei og Bjørnen Teodor som frontfigurer. Hun jobbet enormt med tematisk materiale og skrev fullstendige manus til dukkenes fjernsynsopptredener. Men under opptakene slapp hun seg ut i vel forberedte improvisasjoner som førte til mange gyldne øyeblikk i norsk fjernsynshistorie.

I NRKs arkiv er heldigvis mange av Birgit Strøms "gyldne øyeblikk" bevart. Eli Rygg og Bjørnen Teodor var gode venner, det samme var Teodor og onkel Lauritz. Dessuten var Bjørnen Teodor med og hjalp Ingrid Espelid med julemiddagen.

Titten Tei
Tredukken Titten Tei André Von Drei er Birgit Strøms største tv-suksess. Titten Tei og "sjonkel" Rolf (Kirkvaag) lagde programmer sammen med et tema som var forut for sin tid, nemlig de store miljøutfordringene vår planet står overfor. Titten Tei har også møtt celebriteter som Julie Andrews og Vera Lynn, og mange vil huske opptaket fra Momarkedet hvor daværende kronprinsesse Sonja og Titten Tei synger "Vi har en tulle med øyne blå" i duett.

Titten Tei har også figurert på hitlistene. I 1972 lå sangen "Titten Tei André Von Drei" 19 uker på VG-lista, og nådde 2. plassen.

I 1996 fikk Birgit Strøm Kongens fortjenstmedalje i gull, overrakt av Kåre Willoch.

Arkivbasert program fra Perspektivredaksjonen, NRK Faktaavdelingen
Programleder: Vidar Lønn-Arnesen, tlf: 23 04 71 36
Prosjektleder: Harald Reitan, tlf: 41 47 60 60
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no