Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. juni 2009 kl 20.05 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu

Strandgården Finden i Sogn

Lars Finden, geitebonde og turistvert på en enslig strandgård i Sogn
Lars Finden, geitebonde og turistvert på en enslig strandgård i Sogn
"Jeg er brent fast til denne plassen, og ingen skal få meg herfra", sier Lars Finden, tobarnsfar og husbonde på den avsidesliggende strandgården Finden i Finnafjorden, en sidearm av Sognefjorden.

For en mannsalder siden, den gang Lars trådte sine barnesko på Finden, bodde det 30 mennesker på stedet. Nå er han og de to barna hans igjen alene. Men han har bygd nye hus, satt i stand de gamle og funnet seg en framtid på den odelsgården.

Geithold og turisme
Levebrødet er geitehold og turisme. De bratte fjellsidene er som skapt for geiter, mener Lars. Nytt fjøs er bygd, og tre ganger i uka kommer en båt for å hente tanken med melk. En blinkende fjordarm inneklemt mellom høye, snøkledde fjelltopper virker dessuten som lokkemat på turistene, og dette har bonden i Finnafjorden gjort seg nytte av. Kjelleren i det nybygde huset rommer en restaurant hvor inventaret er lagd av eiketre som vokser i liene rundt Finden.

Synnøve Finden
Maten turistene blir tilbudt, er like hjemmelaget – kjekjøtt, hjortepølse, hjortekjøtt og en bit av selvystet geitost. Ostedamen Synnøve Finden kom herfra, og tradisjonen etter henne lever videre. Hjorten rundt Finden er et kapittel for seg. Den fins overalt. Og for at dyrene skal ha noe å leve av når liene ligger nedsnødde, bærer Lars ut mat til dem på markene ovenfor husene. Noen dager har han nesten 30 hjort i kosten, og han går med silofór mellom dem uten at de lar seg skremme.

Barna
Hvordan er det å vokse opp på et så ensomt sted, der naturkreftene ofte rår grunnen? Slett ikke verst, om vi skal tro de to barna. Morgen og ettermiddag skysser faren dem til og fra skolen i Vik, en tur som tar en halv time med en hurtiggående båt. Hvis været er dårlig, blir barna i Vik sammen med moren sin til været bedrer seg. Men det er på Finden de helst vil være. For der kan de leke med geitene og vandre blant hjorteflokkene. Mange av kameratene misunner dem dette.

Om serien
I seks programmer møter vi mennesker som har slått seg ned milevis utenfor allfarvei – på et skjær i havet, på en fjellhylle eller i en veiløs avkrok langt ute i villmarken. Dette har de gjort fordi de ønsker det selv, ikke fordi de må. De mener de får mer ut av livet ved å leve på en fredelig plett i enkle kår enn å stresse i en bygate i kamp med klokka.

- Målet med serien er å gi et innblikk i hvordan livet til disse menneskene arter seg, hvilke tanker de gjør seg og hvilke holdninger de har. Kanskje har de til og med et viktig budskap å formidle, sier Oddgeir Bruaset om serien som tidligere er sendt i desember i fjor.

Programmet er sendt tidligere

Egenprodusert reportasjeserie fra NRK Møre og Romsdal
Programansvarlig Oddgeir Bruaset
Pressekontakt Anna-Marie Normann, tlf: 23 04 78 53