Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. desember 2006 kl 19.30 Ut i naturen: Høyt og lavt med Cecilie Skog

Verdens fremste kvinnelige fjellklatrer

Blant favorittstedene til Cecilie Skog er Molladalen i Ørsta på Sunnmøre. Et amfi av spisse tinder omgir den vakre dalen (Foto: Rune A. Hansen, NRK)
Blant favorittstedene til Cecilie Skog er Molladalen i Ørsta på Sunnmøre. Et amfi av spisse tinder omgir den vakre dalen (Foto: Rune A. Hansen, NRK)
Ålesundskvinnen Cecilie Skog er den eneste kvinnen i verden som har vært til topps på sju kontinenter, og dessuten nådd både Syd- og Nordpolen. I programmet blir det både glimt fra toppekspedisjonene og møte med Cecilie i den vakre Sunnmørsnaturen.

Hun forteller blant annet om hva hun savner på de lange ekspedisjonene og om drivkraften for stadig nye rekordturer.

Ingen helt
Hun gikk til Nordpolen i rekordfart i ned til 51 kuldegrader, og har klatret til topps over hele verden. Ekspedisjonene har krevd spesiell fysikk og mental styrke, og dessuten tålmodighet og atter tålmodighet. Cecilie Skog vil likevel ikke være helt. Rekorder er ikke drivkraften, men gleden over å være på tur, forteller hun. Cecilie Skog finner mye glede i naturen. Alt fra panoramautsikten fra de høyeste toppene, til småturer der hun ser på blomster og lukter på tang og tare, setter hun stor pris på.

Kvinner og menn
Under oppveksten i Ålesund ble den sterke interessen for naturen vekket. Vi blir med høyt og lavt i Sunnmørsnaturen.

Cecilie Skog sier at hun ikke legger ut på de lange turene for å bevise noe. Men hun vil gjerne at andre kvinner skal se at det lar seg gjøre å mestre ekstreme forhold og store høyder. Cecielie Skog tåler ekstreme høyder godt, og er svært godt trent. Løping, klatring og padling er favorittaktivitetene. Nesten all trening skjer ute i naturen.

Kystmenneske med drømmer
Selv om turene til verdens høyeste fjell er blant det som har gjort Cecilie Skog kjent, omtaler hun seg selv som et kystmenneske. – Jeg kunne aldri bodd i innlandet, sier hun. På turene til Cecilie kommer ideene om stadig nye ekspedisjoner. Til tross for rekordene hun har satt og alle turene hun har vært på, er drømmene og planene mange.

Blant det 32-åringen drømmer om er å dra verden rundt på et vikingskip med samboeren Rolf Bae. Paret deler den sterke naturinteressen, og han er ofte ekspedisjonskamerat. I programmet opplever de en forsmak på den store drømmen.

Dokumentar fra Naturredaksjonen, Program riks, Bergen
Programansvarlig: Oddbjørn Skarbøvik, tlf: 91 51 11 30
Redaktør: Terje Dale, tlf: 91 53 24 30
Pressekontakt:Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no