Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. august 2003 kl 20.25 Den norske los: Hustadvika og Grip

Losopplæring og full storm!

Den røde stripen i seilet viser at den lille åpne båten er en losbåt (Foto: Yngve Rakke)
Den røde stripen i seilet viser at den lille åpne båten er en losbåt (Foto: Yngve Rakke)
Hustadvika utenfor Kristiansund er et av kystens mest beryktede steder. Her går losaspiranter i lære hos mer erfarne loser. Vi følger en av dem og hans læremester fram til eksamen. Hvor mye skal en los kunne, og hvordan kan man tilegne seg denne kunnskapen?

I kveldens del av dokumentarserien får vi i tillegg til aspiranter møte eldre loser som forteller om sine erfaringer etter lang fartstid på sjøen. En av dem er en los som snart skal gå av med pensjon. Det er februar, full storm og 64-åringen skal både opp og ned losleideren ved Grip utenfor Kristiansund.

Om serien
Kysten og kystveien har hovedrollen når losens historie fortelles. Et yrke med lange tradisjoner, og med havet som en farlig, men også vakker arbeidsplass. I løpet av fire programmer formidler selv kystens kjentfolk sin historie – lavmælt og uten dramatikk.

Gjennom over ett år har NRK fulgt losen på hans arbeidsplass i godt og dårlig vær. Enten det er blikkstille hav eller full storm fikk de sjøfarende hjelp til å komme trygt i havn – og ut igjen. Vi følger losene der de er, og der de jobber – og får et innblikk i et tradisjonsrikt yrke og livet langs kysten fra nord til sør.

I dokumentarserien står Kringkastingsorkesteret for musikken som er komponert av Geir Bøhren og Bent Åserud.

Serien er tidligere sendt vinteren 2002.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Edvard Hambro
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96