Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. mars 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: Tøffe karer mobber ikke

Tar ansvar for eget arbeidsmiljø

Tøffe søppelkjørere i Stavanger tar et oppgjør med mobbing på arbeidsplassen sin. (Foto: Bitte Vatvedt)
Tøffe søppelkjørere i Stavanger tar et oppgjør med mobbing på arbeidsplassen sin. (Foto: Bitte Vatvedt)
Søppelkjørerne i Stavanger har i flere år hatt et sykefravær på rundt 15%. En av årsakene til det høye fraværet var den røffe tonen mellom kollegene, som mange opplevde som mobbing. De bestemte seg for å gjøre noe med det.

Press fra kommunen om effektivisering og konkurranseutsetting av virksomheten, gjorde at det høye sykefraværet ble tydelig. Renovatørene har klaget høylytt på dårlige ledere, og har vært svært lite imponert over ledelsens forsøk på å bedre arbeidsforholdene. Jobben med å få slutt på mobbingen har de tatt ansvar for selv.

- Vi sier det samme som før, men vi bruker en mye bedre tone, sier Terje Kaarvaag. Han ble overrasket over å høre at den tonen de hadde brukt seg i mellom i de 20 årene han har bak seg i virksomheten, ble opplevd som mobbing.

Sykefraværet halvert
Da ledelsen innså at det dårlige arbeidsmiljøet gjorde folk syke og deprimerte, tok de problemet på alvor. Nå har renovatørene fått hjelp fra Arbeidsmiljøsenteret med kurset "Det gode arbeidsliv".

- La dem komme sammen og bringe fram det varme hjertet som dunker under kjeledressen! Dèt er jeg opptatt av, forteller Anne-Grete Skofterød som leder kurset. Hun er imponert over hvor åpne gutta har vært, og hvor mye de har vært villige til å gi av seg selv for å komme dit de er nå. Sykefraværet er blitt halvert de siste månedene. Presset utenfra øker fortsatt, og det er ikke lett å se noen bedring i samarbeidet mellom ledelsen og renovatørene. Det er den økte omsorgen kollegene har for hverandre som har økt trivselen og bedret arbeidsmiljøet.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Bitte Vatvedt
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96