Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. april 2007 kl 20.00 Helleristerne

En reise i våre forfedres fotspor

Steinalderfolket dyrket forfedrenes ånder, og stammens sjaman var den man kunne spørre om råd. (Foto: Carl Douglas/SVT)
Steinalderfolket dyrket forfedrenes ånder, og stammens sjaman var den man kunne spørre om råd. (Foto: Carl Douglas/SVT)
Tre søndager framover blir vi med tilbake til steinalderen og bronsealderen i Norden, og vi nærmere på de enorme steinmonumentene vi finner mange steder. Vi blir med når forskere rekonstruerer gravkamre, boplasser, våpen og helleristninger.

Overalt i det nordiske landskapet fins etterlevninger fra våre forfedre. Et av disse merkene er helleristninger, som viser deres tanker og forteller hva som betydde aller mest i deres verden. De siste årene har det blitt forsket mye på hva disse bildene forteller oss, de kan nemlig avsløre kontakt med fremmede kulturer og nye tolkninger av vår fortid.

Tilbake til steinalderen
I første del av serien reiser vi 12 000 år tilbake i tid, til steinalderen da våre nordiske forfedre slo seg ned på den skandinaviske halvøya. De første innvandrerne var jegere og fiskere med enestående kunnskap om hvordan man kunne lage spesialiserte verktøy av flint og horn, hvordan dyr skulle jages, og hvordan man overlever i bitende kulde.

- Steinalderjegerne var utrolig moderne mennesker. De er akkurat som oss, bare i går. Vi har hatt en fantastisk teknisk utvikling, men det har ingenting med følelser og vårt fysiske liv å gjøre. Vi har ikke forandret oss en spøtt siden den gang, mener arkeologiprofessor Göran Burenhult.

Svensk dokumentarserie i tre deler (2003)
Originaltittel: Stenristarna: Islandet
Produsert av Agaton film/SVT vetenskap
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no