Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. april 2003 kl 22.15 Fakta på lørdag: Turboneger

Fra oppløsning til suksess

Hans Erik Dyvik Husby alias
Hans Erik Dyvik Husby alias "Hank von Helvete", vokalist i Turboneger. (Foto: Trond Sættem)
"Jeg skulle jo bli keiser i Europa, men så sitter jeg her oppe som fange av virkeligheten." Tidlig i dokumentaren om det norske rockebandet Turboneger uttaler vokalisten "Hank von Helvete", Hans Erik Husby, dette. Det er et hardt løp han har gått – fra kollaps grunnet heroin-misbruk, til full restituering, ny-debut og suksess.

Kveldens "Fakta på lørdag" følger ham og resten av Turboneger på veien tilbake til turnélivet og påfølgende suksess.

Dramatisk historie
I 1998 går Turboneger i oppløsning. Vokalist Hans Erik Husby er hekta på heroin. Europaturneen må avbrytes etter at han blir innlagt på psykiatrisk klinikk i Milano. Deretter trekker frontfiguren seg tilbake til Lofoten.

Når bassisten Thomas "Happy Tom" Seltzer oppsøker Hans Erik i Lofoten for første gang på fire år, jobber han som omviser på Fiskeværmuseet i Å og som programleder i Moskenesradioen. Under sterkt påtrykk har bandet sagt ja til å gjenforenes på Quart-festivalen i Kristiansand, og Hans Erik både gleder og gruer seg til "å reise tilbake til verden" – som han kaller det.

Rakett i rumpa
Hans Erik gjenoppstår som "Hank von Helvete", og den ultimate kontrasten til Lofotens idyll manifesterer seg i vokalistens velkjente rumperakett-nummer på Quartfestivalen. Hans Erik kommenterer seg selv mens han står på scenen med buksene nede foran 10 000 elleville tilskuere med en ildsprutende rakett i stjerten: "Jeg fikk en ut-av-rumpa-opplevelse" – og han fortsetter: "Hva er det jeg driver med? Jeg er 30 år gammel...dette er helt sprøtt!"

Bak scenen får vi forklaringen på Turbonegers spesielle image: "Da jeg tok på meg dongerien, sminken og matroslua første gang, visste jeg at nå var jeg blitt helt "untouchable", forteller Happy-Tom Seltzer. "Ingen kan drite deg ut når du selv har gjort deg så vondt... det er som å ligge nede og bli sparket, men du ligger bare og ler tilbake."

Her fanges essensen i Turbonegers ideologi, eller snarere mangelen på en: Det finnes ingen regler. Alt kan fleipes og lefles med, et slags rockens svar på Otto Jespersen. Eller som de har sagt det selv: "Turboneger er rockens svar på Israel. Vi er kjipe, men det er vi som bestemmer."

Sommerturné med suksess
Alle arenaer på Turbonegers sommerturné 2002 ble utsolgt - fra den første konserten på Hultsfred-festivalen i Sverige til den dundrende avslutningen foran 40 000 tilskuere på Bizarre-festivalen i Tyskland. Suksessen var et faktum. Fansen har ikke glemt Turboneger. Tvert i mot – de er større enn noen gang...

Turboneger består av:
Hans Erik Dyvik Husby/"Hank von Helvete", vokal
Thomas Seltzer/"Happy Tom", bass
Rune Grønn/"Rune Rebellion", gitar
Pål Bøttger Kjærnes/"Pål Pot Pamparius", tangenter og perkusjon
Knut Schreiner/"Euroboy", gitar
Christer Engen/"Chris Summers", trommer

Innkjøpt norsk dokumentar
Produksjon: Nordisk Film og Rabbagazt Productions (Trond Sættem)
Regi og foto: Trond Sættem
Produsent: Stig Andersen
Originaltittel: "The Res-erection" – En dokumentar om rockebandet Turboneger
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57