Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 6. juni 2006 kl 20.10 Faktor: De flyr for livet

Jobb med mening

De flyr for livet: Margaret Norman er misjonsflyger i DR Kongo. (Foto: Jarle Leirpoll)
De flyr for livet: Margaret Norman er misjonsflyger i DR Kongo. (Foto: Jarle Leirpoll)
Margaret Norman og mannen Sam er misjonsflygere i Den demokratiske republikken Kongo. I det krigsherjede landet flyr de nødhjelp, syketransport, medisiner til sykehus og forsyninger til misjonsstasjoner. De har en ett år gammel sønn. Faktor har fulgt ekteparet gjennom fire år i en krevende jobb som gir så mye tilbake.

"Vi kan ikke hjelpe alle, men vi kan alltid hjelpe noen". Dette er mottoet til Margaret Norman fra Råde i Østfold, som er pilot i flyselskapet Mission Aviation Fellowship (MAF). Ektemannen Sam er svensk og også MAF-pilot, og de har jobbet tre år sammen som misjonsflygere med base i Kinshasa, hovedstaden i DR Kongo.

I "De flyr for livet" følger vi Margaret i pilotjobben. Vi blir med til landsbyen Kikongo, og til California der hun trenes opp til å mestre krevende rullebaner.

Lengsel etter å hjelpe
- Jeg følte tidlig en lengsel etter å reise ut og hjelpe, sier Margaret. – At det var misjonsflyger jeg skulle bli, kom som en naturlig følge av en drøm om å bli flyger og drømmen om å hjelpe.

Veistandarden i landet er ikke mye å skryte av, og derfor er jobben Margaret og Sam gjør så viktig. Med flyene er det mulig å nå områder på en time som det ville tatt ukevis og komme frem til med bil. Spesielt i regntida er veiene så dårlige at syketransport ofte er umulig. Da er ikke flyet bare det beste alternativet – det er også det eneste.

Margaret bodde to år i Kenya og Tanzania under oppveksten, og har allerede Afrika i blodet. Sam har bodd seks år av sin oppvekst i Libya. At de havnet akkurat i DR Kongo var nokså tilfeldig, det var her MAF hadde størst behov for piloter.

Mange utfordringer
Livet og jobben i Afrika byr på mange utfordringer. Av og til sliter MAF med å få tak i drivstoff til flyene. Andre ganger er det været som stopper dem. I regntida må pilotene ofte overnatte i landsbyene fordi regn og tordenvær hindrer dem i å fly hjem igjen. Myndighetene vet at hvite har penger, og prøver alltid å få noen ekstra kroner ut av dem med nye lover og pålegg. Malaria og andre sykdommer truer, og strøm- og vannforsyningen i hovedstaden er ustabil. Å jobbe her er å leve med uforutsigbarhet.

Blir godt å komme hjem
Men nå har den vesle familien tatt en alvorlig beslutning: Etter tre års innsats for MAF i DR Kongo flytter de hjem til Norge eller Sverige for minst ett år. Den viktigste oppgaven deres da de kom til Kongo var å gjenåpne små flystriper i et område som hadde vært stengt i mange år på grunn av krigen. Nå er de fleste banene åpnet igjen, og flygingen i området er i gang.

- Vi føler nå at jobben er gjort, og andre andre kan overta, sier Margaret om flygingen på disse rullebanene. – Det skal bli godt å komme hjem nå.

Innkjøpt norsk dokumentar (2006)
Regi: Jarle Leirpoll
Prosjektleder: Oddbjørn Rosnes
Redaktør: Oddbjørn Rosnes
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: tlf 815 65 900, info@nrk.no