Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 22. november 2011 kl 21.30 Bokprogrammet: Sosialdemokratiet på tomgang?

Hvordan står det egentlig til med sosial


Hvordan står det egentlig til med sosialdemokratiet?
"Vi er alle sosialdemokrater" var tittelen på en bok av Einar Førde som kom ut i 1981. Tretti år senere settes det spørsmålstegn ved sosialdemokratiets tilstand i to av høstens bøker.


Mange mener det nettopp var på åttitallet at den sosialdemokratiske tenkemåten forsvant. Frode Grytten skriver om dette i høstens trippelroman "Saganatt". Vår reporter følger med Grytten til hans barndoms Odda for å finne ut hva som har gått galt. Her skildres både jappetid, kjøpesenterkultur og ikke minst hvordan Einar Gerhardsen og Tryggve Bratteliopplever dagens oljenasjon, som gjenferd.

I disse dager kommer det en biografi om statsminister Jens Stoltenberg. Erlend Loe har skrevet en helt annen historie i sin nye roman "Fvonk", hvor han skildrer en utbrent statsminister. I historien til Loe oppdager Stoltenberg at alle han trodde var AP-velgere egentlig stemmer FrP. Er det noe i det?

Vi møter historiker og forfatter Hans Olav Lahlum i Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek på Youngstorget i Oslo. Lahlum har skrevet biografi om både Oscar Torp og Haakon Lie, og om Arbeiderpartiets ledende skikkelser i etterkrigstiden. Han har dessuten skrevet hovedoppgave om Bratteli og Gerhardsen. Vi spør ham om hva som har skjedd, og ber han kommentere bøkene til Grytten og Loe.

Egenprodusert litteraturprogram 2011
Programleder : Siss Vik
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt : Sarah Jordanson Fauske, tlf: 415 06 747/ 23044064
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no tlf: 815 65 900