Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 29. juli 2006 kl 22.30 Fakta på lørdag: Kong Koala

Arnie er en koala

Et fransk team har vært i pungbjørnenes rike i de østre delene av Australia og filmet den dominerende og elskelige hannen Arnie med familie gjennom et helt år.

Stillheten i den mørke eukalyptusskogen blir bare brutt av en forsiktig rasling gjennom tørre blader av skrapende klør. Så opphører også raslingen, og bare froskenes ensomme kvekking i natten er hørbar. Plutselig brytes stillheten av et høyt, uvirkelig ul. Deretter av lyden av klør som tar seg fram og vekk.

Spionasje
Lyden av klør kommer fra Dennis, ulet fra Arnie, begge koalahanner. Hva de holdt på med, viser seg å være et meget alvorlig foretak, nemlig spionasje.

Denne siden av koalaens oppførsel ble oppdaget av biologen Steve Phillips som har forsket på en gruppe koalaer i Tweed Valley i Australia.

Mangfoldig aktivitet
King Koala Arnie veier 11 kilo og nesten alt sammen er muskler. Han er den dominerende hannen i gruppen. Det er på Australias østkyst de holder til, gjerne høyest oppe i eukalyptustrærne. Vanligvis tenker man på koalaer som trege og late, noe denne dokumentaren ikke underbygger. Tvert imot får vi se mye og uventet aktivitet blant koalaene.

Fransk dokumentar (2005)
Originaltittel: King Koala
Produsert av: Tele Images International
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no