Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 4. november 1999 kl 23.00 Best i verden

Best i verden (ttv)


NRK2 torsdag 4. oktober kl 23.00
Best i verden (8:9)

Ungdommelig engasjement

Han vokste opp i et typisk 68-er hjem og ble dratt med i demonstrasjonstog fra han var ganske liten. Vi møter Bendik Romstad i denne åttende utgaven av den nordiske ungdomsserien \"Best i verden\", som i kveld har \"engasjement\" som tema.
Bendik synes at farens engasjement i oppveksten har gått utover familien. For ham var det slettes ikke gøy å dra på telttur i Jugoslavia, mens klassekameratene var på sydentur.
I dag jobber Bendik med reklame, mens faren Trond Romstad er advokat for flyktninger.
- Hjemme var familien alltid så engasjert. Og den store demonstrasjonskvinnen var farmoren min. Hun var nei til alt, bortsett fra abort, fremholder Bendik, som mener at det ikke går an å toppe et slikt engasjement.
Faren Trond føler at det med årene er blitt viktigere å gjøre noe meningsfylt.
- I jobben min som advokat for flyktninger, opplever jeg at jeg redder liv. Det er blitt noen tusen nå, forteller Trond.
Det viktigste for Bendik er å være flink på jobben. Han mener at de annonsene han selv lager har større gjennomslagskraft i dag enn et demonstrasjonstog.
Det er nok mange som deler hans syn, og kanskje har ungdomsopprøret tatt nye former inn mot tusenårsskiftet.

Hemmelig kafé
Elsa, Charlotte og Ida driver en hemmelig kafé i Stockholm. Der hjelper de flyktninger som har fått avslag på asylsøknadene og som gjemmer seg for ikke å bli kastet ut av landet.
På kafeen får flyktningene hjelp med asylsøknader, lekselesning og barnepass. Jentene mener at det også er viktig for flyktningene å få kontakt med andre mennesker, slik at de ikke blir isolert.
Mange av flyktningene de kommer i kontakt med, er i psykisk dårlig form.
- Det er viktig å gjøre noe for at verden skal bli bedre. Man kan ikke bare sette seg ned foran TV og vente på at noen andre skal gjøre det for deg, fastslår Elsa, Charlotte og Ida.
Går i demonstrasjonstog
18 år gamle Rosa fra Vesterbro i København er veldig opptatt av medmenneskelighet og sosialisme. Hun hater blant annet nynazisme, privatbilisme og bolighaier.
Men Rosa lener seg ikke tilbake i sofaen og klager. Hun går i demonstrasjonstog for å vise andre mennesker hva de kan gjøre for å forbedre verden.

Om serien
\"Best i verden\" er et samarbeidsprosjekt mellom ungdomsredaksjonene i Danmark, Sverige, Finland og Norge. Grunntanken i programopplegget er å se på likheter og ulikheter i ungdomskulturen i Norden.
Hvert av programmene har ett tema, som hver av redaksjonene skal belyse på sin spesifikke måte. Vi møter nordisk ungdom i deres hverdag. Gjennom dem får vi bekreftet eller avkreftet myter og fordommer vi har. Kanskje finner vi til og med noen nye å spinne videre på.

NRK2 torsdag kl 23.00

Bilde (Via Scanpix/Internett)
1. Fra han var ganske liten ble Bendik Romstad (t.v.) dratt med i demonstrasjonstog av faren, Trond. I dag mener reklamemannen at selvlagde annonser har større gjennomslagskraft. (Foto: Ellen Høvik).

2. Charlotte (t.v.), Ida og Elsa driver en hemmelig kafé for flyktninger i Stockholm. (Foto: Rune Johnsson).

3. Rosa Hjørvar fra Vesterbro i København hater nynazisme, privatbilisme og bolighaier, men går i demonstrasjonstog for å vise andre mennesker hva de kan gjøre for å forbedre verden. (Foto: Ulla Voigt).

Nordisk dokumentarserie i ni deler
Prosjektleder: Chris Amble, tlf. 23047354
Ansvarlig for det norske innslaget: Ellen Høvik
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123