Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. mai 2001 kl 19.45 Fuglenes verden: Luftens herskere

Kunsten å fly

Fuglene har perfeksjonert kunsten å fly. Når en fugl flyr, ser det lett ut, men hvordan er det mulig for fuglene å motstå tyngdekraften som holder resten av oss så fast til jorden? – Det å lette fra bakken er ikke enkelt for en fugl, sier David Attenborough. - For mange er det faktisk den mest anstrengende delen av hele flyoperasjonen.

På ei øy i Japan kommer noen vadefugler vraltende opp en skrånende trestamme, og med god hjelp av David Attenborough når de toppen av treet, tar sats og seiler utover havet. Dette er den enkle måten å komme seg i luften på. Store fugler, som albatrossen, må takse over en rullebane av sand og løpe så fort beina kan bære dem.

Attenborough i luften
David Attenborough flyr også som fuglen. I et seilfly, med piloten Suzanne Connor ved spaken, lar han seg føre på vinden over de dramatiske toppene til Sawtooth Mountains i staten Idaho. Vel nede på bakken igjen får han besøk av en praktfull, dressert gyllen ørn, som på elegant vis lander på armen hans. Her kan vi beundre fuglens utrolig lette benstruktur. De atskillig mindre fuglene, de fargerike kolibriene, er de eneste fuglene som kan holde seg i luften i ubegrenset tid – uten hjelp av vinden.

Frihet gir mat
Flyferdigheten gir fuglene frihet til å bevege seg hvor de vil på planeten. Når det blir dårlig med mat på den nordlige halvkule på høsten, flyr de ganske enkelt sørover og finner raskt mer mat. Men for å klare seg på disse lange flyreisene må de lagre mat i store mengder. Snipene minsker til og med sine egne innvoller og hjerne for å få plass til flere fettreserver til turen – de vil trenge mer muskler enn hjerne.

Om serien
Fuglenes opprinnelse og tidlige historie kan avleses på sandsteinstavler der fossilene taler sitt tause språk. Ved hjelp av dataanimasjon er historien levende i denne naturserien fra BBC hvor David Attenborough tar oss med på en reise i luften, på bakken og under vann.

Britisk naturserie
Programleder David Attenborough
Regi Fergus Beely
Produsert av BBC
Pressekontakt
Anne Marie Astad, tlf: 23 04 98 41