Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 5. november 2009 kl 20.10 Dokumentar: Forsnakkinga som samla Tyskland

Historiens viktigste forsnakkelse

En forsnakkelse på en pressekonferanse som ble overført live til hele verden, ble avgjørende for Berlinmurens fall. Foto: Monaco Film / Spiegel TV Media
En forsnakkelse på en pressekonferanse som ble overført live til hele verden, ble avgjørende for Berlinmurens fall. Foto: Monaco Film / Spiegel TV Media
Det var ingen som mente å gjøre det. Ingen ga ordren, og ingen hadde skylden. Det var faktisk en liten feil som gjorde at Berlinmuren falt.

Den niende november 1989 fikk DDR-politikeren Günter Schabowski en liten en papirlapp fra kommunistlederen Egon Krenz. Schabowski tok lappen med seg på en pressekonferanse samme dag, uten å lese den.

Fatal feil
På pressekonferansen ble notatet på lappen lest opp foran et samlet pressekorps og live-overføringer. Ordene ble spredt til hele verden på et øyeblikk. Den autoritære staten stod maktesløs, mens improvisasjoner og nysgjerrighet styrte.

Stormet muren
Folket i både Øst- og Vest-Berlin benyttet sjansen. De tok saken i egne hender og stormet muren fra begge sider. Vaktene kunne ikke annet enn å slippe dem gjennom, og dermed ble den forhatte grensen mellom Øst- og Vest-Europa åpnet, alt på grunn av en liten papirlapp.

Om dokumentaren
Dokumentarfilmen "Forsnakkinga som samla Tyskland" forteller historien om de simultane hendelsene som sammen førte til "jernteppets" sammenbrudd.

I kjent "24"-stil følger vi de involverte time for time mens de opplever konsekvensene av ordene som stod på en liten lapp.

Tysk dokumentarfilm fra 2009
Originaltittel: Schabowski’s note
Produsert av: Monaco Film og Spiegel TV Media
Pressekontakt: Jade Josefine Nordahl / 92 40 38 73 / 23 04 45 76
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: / 815 65 900
info@nrk.no