Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. januar 2005 kl 19.55 Ganefryd: Sukker

Søt fristelse

Sukker kan omdannes til alkohol, og alkohol kan benyttes både som drivstoff for biler og som påfyll for mennesker. (Foto: NRK)
Sukker kan omdannes til alkohol, og alkohol kan benyttes både som drivstoff for biler og som påfyll for mennesker. (Foto: NRK)
Storfilmen om Alexander går på kino i disse dager, men i dette programmet er det en av hans generaler vi skal fremheve. På et felttog kom nemlig general Nearchus over en plante som "ga honning uten bier" og som man kunne lage berusende drikke av. Det måtte jo bli en suksess. Vi snakker selvfølgelig om sukker.

Nearchus sørget for at sukkerplanten slo rot i Egypt, og dermed var mye gjort. Sukkeret fulgte den arabiske ekspansjonen på 600-tallet, og de brakte med seg kunnskapen til Nord-Afrika og Spania. Gradvis spredde sukkeret seg rundt Middelhavet, men det kom ikke til handelssenteret Venezia før i år 996. Herfra strømmet det inn i Europa, men til ekstremt ublu pris. Omregnet i dagens verdi måtte man ut med hele 700 kroner for kiloet i England i 1099.

Kapitalismens yndlingsbarn
Men så skjedde det ting: Venezia ble, som på mange andre områder, ledende i sukkerhandelen. Christopher Columbus, innbitt Genova-patriot og verdensmann, likte det dårlig. Han tok med seg sukkerroer da han reiste vestover for å finne krydder østover, i India.

Sukkeret trivdes godt i Karibia, eller Vest-India som Columbus kalte det. Dermed oppstod snart en annen "industri": Slavehandelen. I følge den kubanske forfatteren Fernando Ortiz ble sukkeret "kapitalismens yndlingsbarn".

Tidsskille
Sukkeret ble den første masseproduserte handelsvare, og senere et mønster for den industrielle økonomien. Prisene sank, og sukker ble tilgjengelig for større masser. Det utviklet seg fra å være en importert luksusvare til å bli en nødvendighet for store grupper. Sukker var blitt vanlig.

Stadig mer
Og det blir stadig mer vanlig, konsumet øker. Spesielt i den vestlige verden. En amerikaner får i seg i gjennomsnitt 53 toppede spiseskjeer sukker – hver dag. I Norge er forbruket tredoblet på 40 år. Til sammen bruker verden 132 millioner tonn sukker hvert år. Kanskje mange synes sukker er så godt at det får heller være med overvekt, fare for hjerte- og karsykdommer, sukkersyke og det som verre er?

Om serien
Det er noe hverdagslig over salt, sukker, kaffe, te, sjokolade og krydder. Men faktum er at disse matvarene skjuler fantastiske historier om krig og kjærlighet, nasjoners fremvekst, imperiers fall og det meste annet som gjør livet meningsfylt. Dessuten kan man spore et par bystater, en supermakt, store selskaper, vanvittige pengesummer, sanseløse lover og pålegg og en utømmelig kilde med anekdoter og pussigheter til kampen om disse råvarene. I denne dokumentarserien har programleder Torkjell Berulfsen funnet noe for enhver smak.


Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Siw Winther, 93 08 53 22
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,