Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 12. juli 2002 kl 20.00 Ekstreme jegere

Svømmer med haier

Steve Leonard.
Steve Leonard.
I siste avsnitt av naturserien ”Ekstreme jegere” stifter Steve Leonard bekjentskap med en del av dyrelivet mennesket virkelig frykter: Menneskeeterne. Fører sportsdykkingens utbredelse til hyppigere angrep av hai? Eller er det større grunn til å akte seg for kjæledyr?

Underveis i ”Ekstreme jegere” har Steve Leonard løpt om kapp med geparder, slåss med den karatesparkende kasuaren, svømt med pirajafisk – og i siste avsnitt av serien svømmer han også med haier.

Nærkontakt med hvithai
- Utenfor kysten av Sør-Afrika prøvde jeg sportsdykking for første gang, forteller Steve. Vi var der for å filme forskjellige haiarter, men hadde ingen anelse om at det skulle dukke opp hvithai. En ledsagende dykker peker plutselig mot noe bak ryggen min. Jeg blir helt lamslått bare av inntrykket av størrelsen på den. Hvithaien glir av gårde helt stille og forsvinner i det fjerne. Først etterpå slår det meg at den var altfor nær.

See you later, alligator
“Alligator mississippiensis” er langt fra noen trivelig fetter av krokodillen. I Florida er alligatoren en landeplage, og årlig registreres 15 000 ambulanseutrykninger på grunn av den. I California dreper fjelløvene mennesker, og mellom Mozambique og Sør-Afrika forsyner løvene seg av illegale immigranter som forsøker å krysse grensen i ly av mørket.

Den menneskeetende pythonslangen holdes mer og mer som kjæledyr, og den dreper like gjerne sin husvert som noe annet. Folk som kjøper en liten babypython på 60 cm, oppdager fort hvordan den strekker seg meter for meter. I ”Ekstreme jegere” får vi innsikt i en illegal handel med eksotiske ”kjæledyr” som løper opp i mange millioner kroner i året.

Mer om serien
”Ekstreme jegere” er en naturserie uten mellomlegg, uten neglelakk på klørne. Steve Leonard, kjent fra ”Veterinærene i praksis”, krysser klinge med noen av skaperverkets dødeligste arter: de raskeste, de sterkeste, de giftigste, de mest strategiske, de med det farligste forsvarsvåpnet – og til sist menneskeeterne.

Han oppsøker verdens største haukefugl (harpy) som veier ni kilo, jordens giftigste slange (taipan), den to meter høye strutsefuglen med sine 12 cm lange dødelige klør (kasuar), den kanadiske bjørnen (grizzly), dødsbien og flokkjegeren ulven. Steve Leonard blir jaget av en gepard, svømmer sammen med både pirajaer og en stor hvithai, blir stukket av morderbier og bites stygt av en hare!

Innkjøpt dokumentarserie i seks deler fra BBC Worldwide
Originaltittel: Ultimate Killers
Programleder: Steve Leonard (Veterinærene i praksis)
Produksjon: BBC/Discovery
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57