Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 20. juni 2002 kl 20.30 Grønn glede: Ut i naturens hage

Hvordan lykkes med hagen?

Mette Stensholt Schau er programleder for
Mette Stensholt Schau er programleder for "Grønn glede", sommerens hageserie på NRK1, P1 og nett (Foto: Petter Melsom, NRK Vestfold)
Programlederen Mette Stensholt Schau og gartneren Dag Arneson, parksjef ved Gjennestad gartnerskole i Vestfold, gir råd, tar opp problemer og ser på hva som må gjøres til enhver tid, fra forsommer til tidlig høst. Det er de samme to som allerede fra 4. april er i gang med hageinnslagene i Norgesglasset i P1. Dette er et hagekonsept som tar i bruk radio, internett, tv og bøker.

Mette Stensholt Schau leder alle de ti pogrammene i ”Grønn glede”. Hun blir ledsaget av den faste gartneren Dag Arneson, som er med hver gang, men ikke nødvendigvis i alle sekvenser. Også andre gjester, med spesielle kunnskaper på enkelte temaer, brukes for å gi mest mulig riktig informasjon og råd. Programlederen har ikke hagefaglig utdannelse, og må fungere som seerens forlengede arm som stiller de riktige spørsmålene.

Geografisk spredning
Programlederen holder til i Vestfold, men for å få en geografisk spredning blir det også to reportasjer fra andre steder i landet i hvert program. Det blir hovedvekt på nord og vest, men også Telemark, Sørlandet og Østfold er med.

I kveld blir det reportasjer fra Vestlandet og Nord-Norge, hvor vi skal møte våren. Ellers skal det handle om veien fram til grønn glede, når alt du ser utenfor din nybygde villa er sprengt stein, skadde trær, tørr lyng og spirende løvetann. Da kan det være hjelp å få, og det er tema i sommerens første hageprogram på NRK1.

Ting og tang
Det er et mål at hageserien skal formidle trivsel og glede, ikke bare tørr, faglig prat. Humør gjennomsyrer hele serien, men som ekstra krydder kommer ”Ting og tang”. Det er et kort reportasjestunt, laget av Ingjerd Skrede. Ti korte innfall som viser alt det komiske, flotte, usedvanlige og ”nyttige” som er å få kjøpt, eller som du kan lage selv. Ingjerd Skrede ser på dette med litt skrått blikk.

Radio og nett
En reportasje i Norgesglasset én gang i uken fram til tv-serien begynner, og så i fire uker etter at serien er slutt på tv gir muligheten til å følge mer av våren og høsten, som jo er veldig viktige tider for hagearbeid. I sommerperioden, mens tv-serien går, blir det direkte rapporter fra det grønne, med programleder og gartner.

Nettsiden er oppe så lenge det er radiosendinger. Både bilder, lyd og klipp fra tv skal legges ut på sidene fortløpende. Fra sidene er det også tilgang til å spørre fagpersoner i Hageselskapet om hjelp. Målet er at sidene skal være interaktive. Derfor gis det mulighet for brukerne til å sende inn bilder fra egen hage, med tekst, som kan legges ut og skape aktivitet. Konkurranser og debatt kommer også etter hvert.

Programlederen
Mette Stensholt Schau er 40 år, gift med Sølve og mor til Martin på 11 og Henriette på 15. En tilfeldighet førte henne til nærradioen hjemme i Larvik, og etter noen år ble hobbyen jobb. Nå arbeider hun ved NRKs distriktskontor i Tønsberg. Mette har vært der i snart ni år, og gjort ”alt” – men ikke vært programleder på tv på denne måten før.

Selv har hun ingen prakthage. – Min hage lages etter innfallsmetoden. Hvert år samler jeg flere planter, og så ser jeg hva som trives hvor og kommer tilbake neste år. Derfor holder jeg absolutt en knapp på stauder som mine favoritter. Det er et lite mirakel hvert år når de stikker hodet opp, og blir enda flottere enn i fjor, sier Mette Stensholt Schau. Hun sier også at hun føler seg privilegert som får være ute i ”hele” sommer, og får lov til å gjøre noe nytt og spennende.

Egenprodusert hageserie av Ut i naturen-redaksjonen, Faktaavdelingen
Programleder Mette Stensholt Schau, tlf: 92 01 51 94
Prosjektleder Harald Reitan/Arild Hagen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Nettsiden: www.nrk.no/hage

Bilde (to med samme motiv)
Mette Stensholt Schau er programleder for ”Grønn glede”, sommerens hageserie på NRK1, P1 og nett (Foto: Petter Melsom, NRK Vestfold)


LENKER
  • www.nrk.no/hage