Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. mars 2005 kl 19.45 Ut i naturen: Villrein

Vakker hyllest til villreinen

En villreinflokk i solnedgang (Foto: Aasgeir Helgestad)
En villreinflokk i solnedgang (Foto: Aasgeir Helgestad)
Kveldens "Ut i naturen" er en vakker hyllest til villreinen, som lever under ekstreme klimatiske forhold på Norges tak. Det er et hardt liv, men også et liv godt tilpasset utfordringene. Norge har et helt spesielt ansvar for å ta vare på den ville fjellreinen. Likevel handler ikke filmen om naturvern eller utbredelse.

Handlingen er først og fremst knyttet til reinens liv, og den fascinasjonen som fotografen har opplevd ved å vandre sammen med disse dyrene.

- Jeg ble utrolig imponert over hvordan de takler vinteren i fjellet. Når vinterstormene raser, overlever de ved å spise frossent lav, forteller fotograf Asgeir Helgestad. Simla bærer til og med fram en kalv under disse forholdene. Kanskje blir man litt barskere enn de andre dyrene i riket når man er født i ei snøfonne, sier han.

Kamp på liv og død
Nå er det ikke simla det skal handle om denne gangen. Det er først og fremst bukken, og den er barsk. Det blir slåsskamper på liv og død når fjellheimens store fest, brunsten, setter inn. Bukkene legger enormt med energi i denne begivenheten, og de har knapt tid til å spise eller sove. Det er en voldsom kraftanstrengelse og et stort offer ved inngangen til en kald vinter. På toppen av det hele mister bukken sitt gevir når vinteren setter inn. Dermed mister han også sin rang, og må stille seg bak simlene i "matkøen" når knappe beiteressurser skal fordeles.

Liten plageånd
Når våren kommer, er mange av bukkene redusert fra konger til avmagrede beinrangler. Frodige sommerbeiter skal restituere den mektige bukken, men i vår gilde og grønne fjellheim finnes det mer liv enn reinen setter pris på. Insektene driver reinen til vanvidd. Verst er bremsen. Larvene utvikler seg under huden på dyrene eller nede i halsen. Da er det kanskje ikke så rart at bare lyden fra dette insektet kan jage store reinsdyrflokker på flukt, forteller Asgeir Helgestad.

Strabasiøse opptak
Foruten mektige reinsdyrbukker møter vi også andre dyr og planter i reinens rike. Opptakene er gjort over flere år, og fotografen har til sammen vandret over 100 mil for å ta hjem stemningsfulle bilder fra reinens liv, både natt og dag til alle årets tider.

– Det var så flott å være i fjellet sammen med reinsdyra at dagen ofte ble til natt før jeg tenkte på å pakke sekken. Utrolig nok lærte jeg meg aldri å ta med lommelykt, og snublet ofte hjem i nattens mulm og mørke etter dagens økt. Opptakene har bydd på særdeles mye svette med lange og tunge bører i fjellet. Det har vært litt galskap, og ikke minst masse flotte opplevelser, sier Asgeir Helgestad.

Asgeir Helgestad har flere ganger markert seg i toppen i de største internasjonale fotokonkurransene. Sjelden har han lagt mer arbeid bak et prosjekt enn i "Ut i naturen" i kveld.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert naturdokumentar
Programansvarlig Asgeir Helgestad
Prosjektleder Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83