Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 10. mars 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: To gamle tanter danser tango

Fakta på lørdag: To gamle tanter danser


NRK1 lørdag 10. mars kl 22.20
Fakta på lørdag: To gamle tanter danser tango

Tiden før partnerskapsloven

De eldre, lesbiske kvinnene vi møter i kveldens norske dokumentar vokste opp i en tid da moralen var streng, homoseksualitet var straffbart og definert som alt fra sinnssykdom til nevrotiske lidelser av legestand og psykiatere. Det var en tid da partnerskapsloven ennå ikke var vedtatt. En av dem er uredde Karen Christine Friele. Hun var den første kvinnen i Norge som stod offentlig fram som lesbisk i 1973.

Jane Nilsen fikk stående applaus da hennes gjennombruddsfilm \"To gamle tanter danser...tango\", den første norske dokumentarfilmen om lesber, ble vist under \"Skeive filmer\" i Oslo i juni i fjor. Jane Nilsen ønsker å dokumentere eldre lesbers mer eller mindre uskrevne historie, og å lære unge lesber og homser om hvordan det var å være homoseksuell i tiden før avkriminaliseringen og partnerskapsloven.

Filmskaperen mener at lesbiske kvinner fram til 1970 var historieløse og vokste opp i en tid uten identifikasjonsmodeller. I den 50 minutter lange dokumentarfilmen får vi et godt innblikk i kvinnenes ulike liv.

Frontfiguren Friele
Karen Christine \"Kim\" Friele har i en årrekke vært homobevegelsens frontfigur i Norge. I ord og handlinger har hun kjempet for de homofiles sak som avkriminalisering av homoseksualitet hos menn. Hun har også vært en av forkjemperne for partnerskapsloven, som ble vedtatt i 1993. Hun har selv inngått partnerskap med tidligere stortingsrepresentant for Høyre, Wenche Lowzow, som også er med i filmen. Lowzow måtte betale en høy pris for sin åpenhet på 80-tallet.

\"Kim\" Friele ble utnevnt til Ridder av 1.klasse i St. Olavs Orden i fjor.

Vi får møter ellers en anonym kvinne, som dro til Oslo på 60-tallet sammen med tre venninner for å bli \"helbredet\" for sin homoseksualitet via lystgassterapi. Det var en av mange groteske behandlingsformer for å kurere homofili på 60-tallet.

NRK1 lørdag kl 22.20

Norsk dokumentarfilm ved Jane Nilsen
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23048123, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilde
Samboerparet Lillian Nilsen (64) (t.v.) og Sissel Aasen (65) er blant de eldre, lesbiske kvinnene vi møter i kveldens Fakta på lørdag. (Foto: Jane Nilsen).