Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 27. november 2004 kl 19.55 Test nasjonen: Den store IQ-testen

Test deg selv

Hilde Hummelvoll og Ivar Dyrhaug er programledere. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Hilde Hummelvoll og Ivar Dyrhaug er programledere. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Også i høst skal nasjonen testes, og sendingen er som i fjor lagt til Varemessen på Lillestrøm. Hilde Hummelvoll og Ivar Dyrhaug leder den store IQ-testen hvor hele 270 deltakere skal i aksjon. Testen består av 70 oppgaver. Forskjellige lag i studio konkurrerer mot hverandre – og seerne kan også være med.

Oppgavene handler om hukommelse, språkforståelse, romfølelse, logikk, figurer og tall. Folk som ser programmet hjemme, kan delta enten via internett eller fra godstolen med penn og papir.

Programlederne ledet også IQ-testen i fjor høst, og selv om de da ikke ville røpe sin egen IQ, kunne begge fortelle at de hadde prøvd seg på oppgavene.

Realitydeltakere mot finansfolk
I studio møtes seks grupperinger i tillegg til et lite kjendislag. De seks gruppene består av realitydeltakere, finansfolk, svensker, kroppsbyggere, journalister og sekretærer. Resultatene blir presentert gruppevis.

Er realitykjendiser tomme i toppen, er nordmenn smartere enn svenskene, og ikke minst hvordan står det til med intelligensen hos kroppsbyggere?

Kanskje vi en gang for alle får svar på om mytene stemmer, og om våre fordommer er berettiget.

Test deg selv
Som seer kan du i kveld også finne ut hvem som er smartest i familien eller venneflokken. Tar du testen via internett, får du med en gang vite hvor smart du er. Svarene er selvsagt anonyme, og det er bare du som får vite hvor høyt eller lavt du scorer i testen.

Før du tar testen på internett, må du registrere deg og svare på spørsmål som hvor i landet du kommer fra, om du er mann eller kvinne, hvilket fotballag du heier på osv. Dermed kan du for eksempel bidra til å slå fast om VIF-supportere er smartere enn Rosenborg-supportere, om folk fra Bodø er smartere enn folk fra Bergen etc. Resultatene fra internett blir også presentert i tv-programmet.

Har du ikke tilgang til internett, kan du likevel ta testen. Det eneste du trenger er penn og papir, og en smule konsentrasjon. Og så gjelder det å la være å jukse når du skal rette din egen besvarelse.

Om programmet
"Test nasjonen" er opprinnelig et nederlandsk konsept som har gått sin seiersgang over Europa. Programmet er blitt vist i Tyskland, Nederland, Storbritannia, Belgia, Frankrike, Spania, Tyrkia, Australia og USA. I fjor da NRK1 sendte programmert, var det over 100.000 nordmenn som tok testen.

Egenprodusert direktesendt IQ-test
Programledere: Hilde Hummelvoll og Ivar Dyrhaug
Prosjektleder: Ida Simonsen
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10


LENKER
  • Les mer