Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. juli 2003 kl 19.30 Grønn glede: Ut i naturens hage

Grønne gleder for fattig og rik

Dag Arneson og Mette Stensholt Schau har besøkt et grønt loppemarked i Sandefjord (Foto: Kristin Elisabeth Svensen)
Dag Arneson og Mette Stensholt Schau har besøkt et grønt loppemarked i Sandefjord (Foto: Kristin Elisabeth Svensen)
Grønne gleder er for alle, både fattig og rik. I dag skal vi både på loppemarked og besøke en ekte slottshage. Fritzøeparken i Larvik er et vakkert gammelt hageanlegg i engelsk stil som de fleste av oss bare kan drømme om. Parken er privat og så stor at det er ansatt en egen gartner til å ta seg av det hele.

Det er særlig de mange forskjellige, fargerike rododendrontyper og spesielle nåletrær som krever sitt – i tillegg til noen mål med plen. Utsikten over Larviksfjorden og Stavern er likevel så slående at det veier opp for mange kjedelige timer med gressklipperen.

Grønt loppemarked
Er en park litt i overkant, så skal du kanskje heller satse på grønt loppemarked, der både prisene, vaflene og rådene er gode. Svært mange hagelag i Norge sper på klubbkassa med penger de får inn på salg av medlemmenes avleggere, stiklinger og egensådde planter. Mette og Dag har lagt turen til Sandefjord, der salget foregår i den vakre rammen det gamle Kurbadet gir. Kanskje de finner en skikkelig grønn godbit til rekkehushagen på Nøtterøy?

Reportasjeturen på langs av Norge har nå kommet til Nordland, nærmere bestemt til Sørarnøy utenfor Bodø. Og man skulle kanskje tro at en øy på Nordlandskysten er i overkant værhardt for det aller meste innen hagegleder. Men i terrassehagen er eierens stolthet et vakkert epletre i blomst.

Rosen er dagens kandidat i kåringen av Norges nasjonalhageplante. Den finnes i et utall varianter av sorter, dufter og ikke minst farger – med og uten torner. Men hvem lar seg ikke sjarmere av en rød, langstilket en…?

Om "Grønn glede"
I år som i fjor er programlederen Mette Stensholt Schau og gartneren Dag Arneson parhester i "Grønn glede". Også denne gangen er den populære hageserien et flermedialt prosjekt.

I år er det Nitimen/Reiseradioen som er stedet for "Grønn glede" i radioen. Mette og dag har siden 18. mars blant annet levert ukentlige innslag til Nitimen, og skal fortsette med det til rundt 15. juli.

Dessuten skal Norges nasjonalblomst kåres. Åtte hageblomster blir presentert i hvert sitt fjernsynsprogram fra og med det første programmet 20. mai. Seere og Nitime-/Reiseradiolyttere kan stemme fram en vinner som blir presentert i Reiseradioen 16. juli – dagen etter siste fjernsynsprogram.

Nett og bok
Nettsiden (www.nrk.no/hage) er oppe så lenge det er radiosendinger. Både bilder, lyd og klipp fra tv skal legges ut på sidene fortløpende. Fra sidene er det også mulig å spørre fagpersoner i Hageselskapet om hjelp. Etter serien i fjor fikk Mette Stensholt Schau i oppdrag å skrive bok. Boka "Grønn glede" kom ut i mars i år.

Egenprodusert naturprogram
Programleder Mette Stensholt Schau, tlf: 41 10 51 45
Prosjektleder: Harald Reitan, Naturredaksjonen Faktaavdelingen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83


LENKER
  • www.nrk.no/hage