Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 24. april 2005 kl 22.20 En drapssak i Roma

Romersk rettergang

Marcus Tullius Cicero i Paul Rhys' skikkelse. (Foto: BBC)
Marcus Tullius Cicero i Paul Rhys' skikkelse. (Foto: BBC)
Liv og død stod på spill i romerske rettssaker. De ble ofte fremstilt som underholdning, der intriger, vold og talekunst var sentrale elementer. I denne dramatiseringen følger vi en av juristen og retorikeren Ciceros aller mest kjente saker.

Glem gladiatorkampene på Colosseum og kappkjøring på Circus Maximus. Det var på Forum Romanum den virkelige dramatikken utspant seg. Forum var nemlig arena for romerstatens rettssaker, noe som hovedsakelig var forbeholdt de rike og mektige. Dermed ble de åpne rettssakene også en flott mulighet for det sladder- og kjendishungrige proletariatet til å på nært hold følge intrigene og maktkampene blant overklassen. Ofte gjaldt det spørsmål om liv eller død.

De lovkyndige var de store stjernene, og blant dem var Cicero (103-43 f. Kr.) den aller største. Denne dramatiseringen er bygget på Ciceros nedtegnelser, og dreier seg om en av hans mest spektakulære oppvisninger i retorikk og analyse.

Cicero (Paul Rhys) forsvarer Sextus Roscius junior (Mark McGann), som står tiltalt for fadermord. Aktor er den fryktede Erucius (Owen Teale). Underveis avdekker Cicero en konspirasjon med forgreninger helt til toppen av Romas maktelite...


Samproduksjon mellom BBC og Discovery Channel (2005)
Originaltittel: Murder in Rome
I de viktigste rollene: Paul Rhys (Cicero), Mark McGann (Sextus Roscius Junior), Owen Teale (Erucius).
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79