Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 5. desember 2004 kl 22.30 Howdy - countrymusikkens historie

Fra låvedans til MTV

Emmylou Harris er en av artistene vi møter i
Emmylou Harris er en av artistene vi møter i "Howdy – countrymusikkens historie". (Foto: BBC)
Denne britiske dokumentarserien tar oss med på en reise gjennom countrymusikkens historie fra 1920 og frem til vår tid. Med på kartleggingen er noen av sjangerens største artister, produsenter, musikere og låtskrivere.

I fjor var det femti år siden legenden Hank Williams gikk bort. Samtidig fikk countrymusikken sin renessanse, blant annet gjennom filmmusikken til Coen-brødrenes "Oh Brother, Where Art Thou?". Filmen gjenopplivet bluegrassmusikken for et nytt publikum, og vi får høre artister som Emmylou Harris, Alison Krauss, Gillian Welch og Ralph Stanley fortelle hvordan de opplevde å gå tilbake til røttene sine da de bidro til filmmusikken.

- Nå er countrymusikk blitt noe av det kuleste du kan høre på, men fortsatt tror mange at det kun handler om line dance og store cowboyhatter, sier programskaper Michael Poole.

Ned fra fjellene
I første del av serien følger vi countrymusikkens fødsel i fjellstrøket Appalachene sørvest i USA. Sangene gikk i arv fra generasjon til generasjon, og på grunn av Appalachenes isolerte beliggenhet var mange av låtene ukjente for resten av verden fram til begynnelsen av forrige århundre. Etter hvert trakk countryen ned mot jordene og inn mot byene der et større publikum ventet.

Countrymusikkens "big bang" fant sted i Tennessee i 1927, der verdens første bærbare innspillingsutstyr ble brukt for å ta opp opptredener med The Carter Family. Familien blir i dag sett på som den moderne countryens grunnlegger, og deres bidrag til sjangeren kan fortsatt høres – med gospelharmonier og komplisert gitarspill.

Nådde ut til folket gjennom radioen
Selv om depresjonen på 30-tallet førte til at mange countryartister mistet platekontraktene sine, sørget radioen for at de fortsatt kunne nå et stort publikum. I 1938 hadde rundt ti millioner familier på landsbygda et radioapparat, ofte drevet av et bilbatteri. Radiostasjonene holdt fast på publikummet sitt ved å arrangere låvefester med dans, og det mest populære programmet ble sendt fra studioet Grand Ole Opry i Nashville. Nashville hadde allerede markerte seg som et viktig senter for countrymusikk.

På 40-tallet utviklet countryen seg til bluegrass. Den tradisjonelle strengbaserte musikken ble beholdt, men vokalarrangementet var tydeligere. Mandolinspilleren Bill Monroe kunne nå høyere toner enn noen annen sanger og ble bluegrassens gudfar. Hans karriere begynte som den ene halvdelen av en brødregruppe. Slike grupper, som The Louvin Brothers og The Stanley Brothers, var en av 40- og 50-tallets mest populære måter å fremføre musikk på.

Andre artister vi møter i første avsnitt av serien er Ricky Skaggs, Charlie Louvin, Kris Kristofferson, Willie Nelson, Vince Gill og Earl Scruggs.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentarserie i fire deler (2003)
Originaltittel: Lost Highway – the story of country music
Kveldens episode: Down from the mountain
Produsert av: BBC
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 94 86 96/995 39 252

LENKER
  • Les mer