Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 1. mai 2001 kl 18.00 I går jente, i morgen kvinne

I går jente, i morgen kvinne (t)


NRK2 tirsdag 1. mai kl 18.00
I går jente, i morgen kvinne

15 år og kvinne

I Riberalta, en liten by i boliviansk Amazonas, bor den tallrike familien Rodriguez. Vi følger forberedelsene til den store 15-årsdagen til familiens yngste datter Giny. Hun skal presenteres for sosieteten og debutere som se?orita.

Tittelen på denne filmen, \"Ayer ni?a - ma?ana mujer\", \"I går jente, i morgen kvinne\", er hentet fra invitasjonene som ble sendt ut til de 200 gjestene. \"Quinze\" er betegnelsen på ritualet som utføres i forbindelse med jenters 15-årsdag.

Kvinner verdighet
Filmen handler i hovedsak om kvinnene, deres liv, historie og minner. Vi møter blant andre bestemor Laida Rodriguez, som med stor ironi og distanse forteller om sin notorisk utro ektemann. For menn gir det høy status å legge ned flest mulig kvinner, mens kvinnens verdighet henger sammen med hennes ærbarhet. I hverdagen blir det en tøff balansegang mellom hore- og madonnarollen, og den står i skarp kontrast til den romantiske feiringen av overgangen fra barn til kvinne.

Eksamensarbeid
\"I går jente, i morgen kvinne\" er laget av Ingeborg Solvang, hovedfagsstudent i visuell antropologi ved Universitetet i Tromsø. Filmen er hennes eksamensarbeid, og den har allerede vært representert på flere filmfestivaler. Den vant en pris under Den internasjonale etnografiske filmfestivalen i Tyskland i fjor, og på Festspillene i Nord-Norge sist sommer ble den hedret med publikumsprisen.

NRK2 tirsdag kl 18.00

Film av Ingeborg Solvang
Pressekontakt. Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)

1. Den store og omfangsrike familien Rodriguez. (Foto: Brita Solvang)
2. Bestemor Laida Rodriguez (Foto: Brita Solvang)