Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. september 2002 kl 19.55 Den blå planeten

Livet i havet

BBC-serien
BBC-serien "Den blå planeten" er en komplett naturlære med levende bilder fra livet i havet. (Foto: BBC)
På søndagskveldene framover vil Hans Chr. Alsviks stemme følge oss til en mystisk og ukjent verden, der det dukker opp de forunderligste skapninger ingen før har sett. Jordens overflate er for det meste hav, og serien ”Den blå planeten” går til bunns i det. BBC har brukt fem år på å produsere serien, i samarbeid med NRK.

Visste du at tungen til en blåhval kan bli på størrelse med en elefant? Eller at havenes tidevannsbølger kan bevege seg like hurtig som en jumbojet?

- Vi vet mer om månens overflate enn vi gjør om det som skjuler seg på de store havdypene. BBC-serien ”Den blå planeten” er et forsøk på å lage en komplett naturlære med levende bilder om livet i havet. Derfor har vi investert mer tid og ressurser enn noen gang før i denne serien, sier Alastair Fothergill, producer for ”Den blå planeten”.

Mystisk, ukjent verden
Mer enn noen gang opplever vi hvordan havet utgjør en integrert del av våre liv. I det første programmet ser vi på hvilke krefter som rår der. Verdenshavene dominerer værsystemene, og de opprettholder en enorm variasjon av livsformer, fra de største hvalene til det minste planktonet. ”Den blå planeten” åpner med en demonstrasjon av de sammensatte systemene av biologiske og fysiske krefter som verdenshavene utgjør. Skalaen og kreftene i alt dette er enorm.

Opptak fra Nord-Norge
I senere sendinger vil Hans Chr. Alsviks stemme følge oss ned på det virkelige dypet, helt ned til den ensligste dypvannsfisk. Vi blir med ut på storhavene der jegere og bytte finnes i ufattelige mengder – hvis du bare finner fram til dem. Polhavene, Arktis og Antarktis, har et eget program i serien, det rike og fargestrålende Korallhavet likeså. Årstidenes innflytelse på havet er viet et inngående studium, bl.a. med opptak fra Nord-Norge.

Engelsk naturprogram i seks deler fra BBC Natural History Unit
Kommentator: Hans Chr. Alsvik
Kontaktperson i Programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64 Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57