Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 24. februar 2002 kl 21.00 Niern: Ingen utvei

Mørk fremtid

Spoon (Tupac Shakur) og Stretch (Tim Roth) er heroinavhengige og på jakt etter hjelp til avvenning.
Spoon (Tupac Shakur) og Stretch (Tim Roth) er heroinavhengige og på jakt etter hjelp til avvenning.
Bestevennene Stretch og Spoon har to ting til felles, kjærligheten til musikk og heroin. De utgjør en jazzband-trio sammen med sangerinnen Cookie. Livet er perfekt, inntil en nyttårsaften når Cookie tar en overdose og faller i koma. Sjokket får de to gutta til å bestemme seg for å slutte med stoff.

Det viser seg å være enklere sagt enn gjort. Stretch (Tim Roth) er en helsprø junkie som inntil nå har vært villig til å ofre alt for å bli ”høy”. Spoon (Tupac Shakur) er følsom og rolig og anser seg som den mest fornuftige av de to. Han har mang en gang måttet rydde opp etter Stretch, og det er også Spoon som får kameraten med på å begynne et nytt liv.

Begge vet at de ikke klarer å bli avvent på egen hånd, og at de må søke hjelp hos det offentlige. Men overalt hvor de henvender seg, møter de veggen. På sosialkontoret blir de avvist. Det gjør de også på flere avvenningsklinikker, en av dem fordi de ikke er alkoholikere.

Skjemavelde
Byråkrati, skjemavelde, funksjonærer som ikke bryr seg, offentlige ansatte som er overarbeidet og underbetalt – alt dette karakteriserer Stretchs og Spoons hverdag fra nå.

Livet som narkomane i Detroit har også skaffet dem en luguber omgangskrets, og mens de jakter på avvenning i Detroits gater, har de både politi og utålmodige narkolangere i hælene.

Strech og Spoon gir likevel ikke opp, men har de egentlig noen sjanse?


Amerikansk spillefilm 1996
Originaltittel: Gridlock’d
Regi: Vondie Curties Hall
I rollene: Tim Roth, Tupac Shakur, Thandie Newton
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36

Bilder
1. Spoon (Tupac Shakur) og Stretch (Tim Roth) er heroinavhengige og på jakt etter hjelp til avvenning.

2. Spoon (Tupac Shakur).

3. Stretch (Tim Roth).