Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 13. juni 2009 kl 22.15 John Adams

Tar opp kampen

Thomas Jefferson ( Stephen Dillane) var John Adams store venn og rival. Det var Adams som overtalte Jefferson til å skrive uavhengighetserklæringen. (Foto: Kent Eanes/HBO)
Thomas Jefferson ( Stephen Dillane) var John Adams store venn og rival. Det var Adams som overtalte Jefferson til å skrive uavhengighetserklæringen. (Foto: Kent Eanes/HBO)
Tiden for forhandlinger med den britiske tronen er over, og etter press fra John Adams, slår de 13 koloniene endelig tilbake ved å erklære seg uavhengig fra Storbritannia.

Fire år har gått, og mens kampene mellom den britiske hær og lokale militser hardner til, sitter den kontinentale kongress fortsatt like handlingshemmet. Nå må noe skje.

Washington og Jefferson
John Adams er lei av de uendelige debattene som ikke fører noen vei, og da Lexington og Concord blir okkupert av britene, er tålmodighetsgrensen nådd. Nå må kongressen gjøre noe annet enn å bare prate i store ord.

Adams nominerer George Washington som leder av den kontinentale hær, og overtaler Thomas Jefferson til å skrive uavhengighetserklæringen. De 13 koloniene skal ikke lenger være en del av det britiske imperiet, men en samlet republikk. Den 2.juli 1776 blir kongressen endelig enige om å erklære Amerikas forente stater uavhengig fra Storbritannia, og den amerikanske revolusjonen er i gang.

Om serien
John Adams er en historisk dramaserie i syv deler, basert på en biografi av David McCullough med samme navn. Den omhandler livet til en av Amerikas minst forståtte og undervurderte landsfedre. For mange har glemt at det faktisk var John Adams som ledet frigjøringskampen mot den britiske tronen, som overtalte Thomas Jefferson til å skrive uavhengighetserklæringen og som sørget for å forene de amerikanske stater.

I rollen som USA andre og nokså glemte president finner vi Paul Giamatti.

Amerikansk historiedrama (2008)
Orginaltittel: John Adams
Kveldens episode: Join or Die
Produksjon: HBO
Regissør: Tom Hooper
Produsenter: Tom Hanks og Gary Goetzman
I tittelrollen: Paul Giamatti
Pressekontakt: Silje Marie Lien , 230 44 101/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900