Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 6. august 2008 kl 00.25 Atomspionasje: Vanunu og bomben

Vanunu - varsleren fra atombunkeren

Atomteknikeren Mordechai Vanunu avslørte Israels hemmelige kjernevåpenprogram. (BBC-foto)
Atomteknikeren Mordechai Vanunu avslørte Israels hemmelige kjernevåpenprogram. (BBC-foto)
Kappløpet om kjernefysisk overtak handlet i lenge om øst og vest, USA og Sovjetunionen. Men etter hvert har andre nasjoner kommet til. Israels hemmelige atomvåpenprogram ble avslørt av Mordechai Vanunu i 1986. Det kostet ham 18 år i fengsel.

Den tidligere atomteknikeren Mordechai Vanunu er i disse dager igjen et hett tema i norske medier, nå på grunn av at han for annen gang vil søke om asyl i Norge.

Vanunu er hovedpersonen i den fjerde episoden av BBC-serien "Atomspionasje", her spilt av René Zagger.

Ti år i bunker
Handlingen tar til i 1976, da Vanunu fikk jobb som atomtekniker i en enorm, hemmelig bunker i Dimona. Her arbeidet han i nesten ti år med utvinning av plutonium, som er et nødvendig råmateriale i produksjonen av atomvåpen.

I 1986 fikk verden bekreftet at Israel var klodens sjette atommakt. Mannen som sto bak var Mordechai Vanunu, som gav fotografier fra bombefabrikken til en journalist i den britiske avisa Sunday Times.

Mordechai gikk i dekning i London etter avsløringen. Men ensomhet og frustrasjon førte til at han gikk i en perfekt arrangert "honningfelle", da en kvinne som kalte seg Cindy lokket ham med til Roma. Der ble han kidnappet av etterretningsagenter i Mossad, dopet ned og ført tilbake til Israel. Etter en hemmelig rettssak ble han dømt til 18 års fengsel.

Forræder eller samvittighetsfange?
11 av de 18 årene i fangenskap tilbrakte Vanunu i isolat. I 2004 slapp han omsider ut, men med strenge restriksjoner på sin tale- og bevegelsesfrihet. Israelske myndigheter hevder at han fortsatt sitter på hemmeligheter og utgjør en sikkerhetsrisiko.

Av menneskerettighets¬organisasjoner og mange andre verden over Vanunu utropt til fredshelt og samvittighetsfange, mens han i hjemlandet stadig betraktes som en spion og forræder.

Den britiske journalisten som skrev artikkelen i Sunday Times i 1986, Peter Hounam, ble så sent som i 2004 arrestert i Israel under et oppdrag for BBC og holdt i varetekt i et døgn.

Om serien
Kampen om overtaket i det kjernefysiske våpenkappløpet er temaet i "Atomspionasje", en dramatisert dokumentarserie fra BBC. Serien tar for seg fem spionthrillere fra virkeligheten, fra 2. verdenskrig og fram til i dag. Historien gjenskapes ved hjelp av spennende, dramatiserte rekonstruksjoner og grundig dokumentasjon, blant annet fra CIA og KGBs arkiver.

Neste og siste program tar for seg den pakistanske atomfysikeren Abdul Qader Khan. Han gjorde sitt hjemland til en atommakt ved å stjele atomhemmeligheter fra sin arbeidsgiver i Nederland, og ledet senere et illegalt nettverk for kjernevåpen.

Serien er sendt tidligere.

Britisk dramadokumentar i 5 deler (2007)
Originaltittel: Nuclear Secrets
Produksjon: BBC i samarbeid med National Geographic og NDR
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
TV-seere bes kontakte Publikumsservice Publikumsservice, tlf: 815 65 900


LENKER
  • Les mer