Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. juli 2005 kl 17.00 Magiske understrenger - historien om hardingfela

Hardingfela i myter, musikk og historie

Vi møter blant andre spellemann Hauk Buen når vi ser nærmere på en svært viktig del av den norske musikkhistorien – hardingfela. (Foto: Tone Winje, NRK)
Vi møter blant andre spellemann Hauk Buen når vi ser nærmere på en svært viktig del av den norske musikkhistorien – hardingfela. (Foto: Tone Winje, NRK)
I over 350 år har hardingfela skapt magiske øyeblikk, både i små forsamlinger og i intens dans på lokalet. Var det de magiske understrengene eller musikken selv som gjorde at spellemannen kunne spille til seg drammeglass, eller lage toner så sterke at djevelen selv kom og ba den fineste jenta opp til dans?

Gjennom en times program tar programleder Leiv Solberg seerne med på en reise i hardingsfelas historie, som er rik på både myter og musikk. Visste du for eksempel at hardingfela møtte stor motstand i kirkelige kretser under pietismen, noe som holdt seg til langt inne i 60-tallet? Fortsatt finnes det enkelte menighetsråd som ugjerne godtar den slags spill innenfor kirkeveggene…

Dagens spellemenn
Hardingfelas rykte som kilde til fyll og lav moral satt sterkt blant kirkefolket, og mange mente det var umulig å bli en skikkelig spellemann før en hadde gitt sjelen sin til Hinmannen. En av spellemennene som har opplevd "forbudstida", er 70 år gamle Hauk Buen. Vi blir med ham når han spiller i Heddal stavkirke. I tillegg møter vi spellemann Hallvard T. Bjørgum fra Setesdal og unge, kvinnelige musikere som Liv Merete Kroken og Sigrid Moldestad på spillejobb på pub i Bergen.

Fortsatt populær
Folkemusikken har også vært en viktig musikalsk inspirasjonskilde for klassiske utøvere og komponister som Ole Bull og Edvard Grieg, og musikken og hardingfela har klart overgangen til vår tid. Instrumentet brukes i dag i samtidsmusikk, som under siste Ultimafestival, og i videreutviklet form som hos Annbjørg Lien og hennes medmusikanter. Hardingfela brukes også i improvisert samspill med andre instrumenter, som hos gruppa Utla, og ikke minst som soloinstrument i tradisjonell form.

Europeisk satsing
"Magiske understrenger" er en del av en internasjonal satsing i regi av Den europeiske kringkastingsunion (EBU). Serien heter "European Roots", og i denne runden blir det programmer fra Ungarn, Bosnia, Hellas og Nederland, i tillegg til Norge. Mens Ungarn ser nærmere på sigøynerband, tar det bosniske programmet for seg bandet Mostad Sevdah Reunion, en gruppe som ble til under krigen i det tidligere Jugoslavia. Nederland skildrer sangtradisjonene i den lille byen Volendam, og Hellas lar oss møte Domna Samiou, kalt den greske folkemusikkens "bestemor". Disse programmene blir sendt til høsten.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon
Programleder: Leiv Solberg
Regi: Torstein Vegheim
Prosjektleder: Tone Winje
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252