Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 4. mai 2005 kl 21.20 Niern: Blue Velvet

David Lynch på sitt beste

Den unge Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) finner et avrevet menneskeøre på et jorde, men politiet er ikke interessert (Foto: Orion Pictures Corp)
Den unge Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) finner et avrevet menneskeøre på et jorde, men politiet er ikke interessert (Foto: Orion Pictures Corp)
Regissøren David Lynch står bak denne mystiske thrilleren som avdekker ting under den pene amerikanske forstadsunderflaten. Her fins både sadomasochistisk vold, korrupsjon, narkotikamisbruk og kriminalitet.

Jeffrey Beaumont (Kyle Maclachlan) finner et avrevet menneskeøre på et jorde i nærheten av hjemstedet, og går til politiet med det. Politiet viser ingen interesse for å gjøre noe med saken, noe som vekker Jeffreys nysgjerrighet. Snart dras han inn i et farlig drama, hvor hovedpersonene er en nattklubbsanger, Dorothy Vallens (Isabella Rossellini) og den eter-avhengige Frank Booth (Dennis Hopper).

Psykopaten Booth har kidnappet Dorothys lille sønn, og bruker barnet som pressmiddel for gjentatte ganger å slå, ydmyke og voldta Dorothy. Selv om Jeffrey er tiltrukket av den sunne, jomfruelige Sandy Williams (Laura Dern), er det også noe i ham som tiltrekkes av Dorothy. I sitt forsøk på å hjelpe henne, oppdager Jeffrey sin mørke side.

Ettersom filmen nærmer seg en konklusjon, finner vår helt ut at det er flere personligheter rundt Frank Booth, som for eksempel den leppesynkrone "tåkefyrsten" Ben (Dean Stockwell), som er satt til å passe på den kidnappede gutten.

Regissøren
Det som fins under overflaten i de velorganiserte nabolagene våre, har alltid fascinert David Lynch. Fjernsynsserien "Twin Peaks" fra 1990-91 er et godt eksempel på det.

Filmen "Blue Velvet" fra 1986 var et stort gjennombrudd for Lynch, og ga ham status som en av de mest vitale talentene i amerikansk film. Blandingen av uskyld, seksualitet og kjærlighet utspilles i "film noir"-stil, på en måte som selveste Alfred Hitchcock antakelig ville bifalle.

Førstkommende fredag sendes en annen David Lynch-film på NRK2, nemlig "Mulholland Drive".

Amerikansk spillefilm fra 1986
Originaltittel: "Blue Velvet"
Regi: David Lynch
I rollene: Isabella Rossellini, Dennis Hopper, Kyle MacLachlan, Laura Dern, Hope Lange, Dean Stockwell og Brad Dourif
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83