Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 lørdag 26. januar 2008 kl 07.40 Det skjedde i de dager

Fra ateisme til kristen tro

Elisabeth Sandlund skulle aldri ha noe med kristen tro å gjøre. Gudstro hadde hun gjort seg ferdig med i barndommen. En dag gikk den kjente næringslivsjournalisten til nattverd, - for å glede sin utviklingshemmede datter. Da skjedde det.

Hør Elisabeth Sandlund 26. januar

Elisabeth Sandlund hadde 28 år bak seg som beryktet næringslivsjournalist i Svenska Dagbladet, da hun gikk til nattverd i 1999, - på datterens konfirmasjonssøndag.

- Jeg husker at alle andre reiste seg fra kirkebenken. Bare min mann og jeg ble sittende. Det var pinlig. Jeg bestemte meg for å gjøre datteren min, Ulrika, glad ved å gå til nattverd. En troløs nattverd kunne vel ikke være så farlig?
Elisabeth Sandlund stilte seg i nattverdskøen. Da det endelig ble hennes tur, var det slutt på det usyrede brødet.

- Det tok vel presten 20-30 sekunder å hente nytt brød. I løpet av disse sekundene skjedde det. Jeg får med ett den store vissheten over meg: "Denne nattverden er for min skyld, ikke for Ulrikas skyld". Det skjedde ikke noe dramatisk, ingen ildskrift på veggen eller røst fra himmelen.

Det var bare en total forvissning om at dette er for min skyld. Jeg ble overhodet ikke glad, jeg ville ikke ha noe med Gud å gjøre, sier Elisabeth Sandlund i dag.

De neste dagene prøvde hun å fortrenge opplevelsen. Men nettene ble grublende og søvnløse. Hun forsøkte å overbevise seg selv om at hun bare var sentimental og ikke seg selv. Den fjerde natten ga hun opp.

- Hva skulle folk si, tenkte jeg. Jeg som var kjent for å være analytisk, klartenkt og pålest, og så skulle jeg begynne å tro på Gud? Det var mye tårer og angst.

- Det var tydelig for meg at dette ikke var logisk og rasjonelt, og jeg ser på meg selv som et hodets menneske. Men jeg fikk ikke opplevelsen ut av kroppen.
Den fjerde søvnløse natten ga Elisabeth Sandlund opp. Jeg foldet hendene, for første gang siden jeg var 10 år gammel.

Jeg sa til Gud: OK, jeg har tatt feil, du har rett, du finnes, tilgi meg. Næringslivsjournalisten ventet lenge med å fortelle sin mann hva hun kjempet med. Da hun omsider fortalte sin historie, ble han ikke glad. Over åtte år etter er han fortsatt skeptisk til hennes valg.

- Kristen tro er ingenting for ham. Og det er strevsomt, for oss begge. Men slik lever jo mange par. Jeg er misunnelig på dem som har samme tro.

Vi har mye annet felles, men diskusjonene våre slutter der jeg også stod før. For dette kan ikke bevises, dette er ikke logisk.
Elisabeth Sandlund tok følgene av sin nye tro også karreriemessig.

Noen måneder etter opplevelsen ved nattverdsbordet sluttet hun som leder i Svenska Dagbladets næringslivsavdeling, og begynte som journalist i Svenska Kyrkans ukesavis. I fjor vår ble hun sjefredaktør i svenskenes svar på avisen Vårt Land, den pinsevenndominerte avisen Dagen.

- Jeg lever jo nå som sjefredaktør i Dagen, midt i en politisk virkelighet med samfunnsspørsmål der det slett ikke er selvalgt hvilken holdning man skal ha som kristen. Det er mye som forstyrrer den enkle relasjonen til Gud. Men jeg opplever at Gud gjør det slik at jeg også får denne dimensjonen med meg, sier Elisabeth Sandlund. Ateisten som møtte Gud.

Elisabeth Sandlund blir intervjuet av Kjetil Lillesæter i "Det skjedde i de dager", i NRK P1, lørdag klokka 07.40.

Nett-artikkelen er hentet fra P 2's program "På livet laus" og er skrevet av Jan Erlend Leine.


LENKER
  • Hør Elisabeth Sandlund 26. januar