Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 29. mai 2006 kl 21.30 Niern: U-571

Mareritt på havets bunn

Matthew McConaughey og Harvey Keitel
Matthew McConaughey og Harvey Keitel
Ni amerikanske sjøfolk må kjempe for å overleve i en tysk ubåt under den 2. verdenskrig. Ubåtsoppdraget som de ble sendt ut på under den andre verdenskrigen var ikke slik de først trodde. Oppdraget mislyktes, og de ble nødt til å flykte.

Idet USA blir med i 2. verdenskrig skal den gamle S-33 nok en gang vise hva den er god for. Arbeidshesten som er eldre enn de fleste om bord, skal utføre et oppdrag som kan få store konsekvenser for krigens gang. Besetningen, med kapteinløytnant Mike Dahlgren (Bill Paxton) og løytnant Andrew Tyler (Matthew McConaughey) i spissen, er alminnelige sjøfolk uten kamptrening. De aner uråd når de i all hast må legge ut på et nytt tokt.

Med seg på ferden får de major Coonan (David Keith) og løytnant Hirsch (Jake Weber). Først ute i sjøen blir oppdraget avslørt. S-33 er blitt kamuflert som en tysk ubåt. Lik en trojansk hest skal S-33 møte en tysk ubåt som antas å ha "Enigma" om bord. Enigma er en maskin for utveksling av hemmelige koder. Får amerikanerne fatt i Enigma, kan krigen ta en dramatisk vending til det verre for nazistene.

Etter planen skal besetningen på S-33 ødelegge ubåten som har Enigma, ta tyskerne ombord til fange og føre dem til USA. Alt dette skal de gjøre uten at den tyske krigsmakten noensinne finner ut av hva som skjedde. Planen mislykkes. Amerikanerne ble nødt til å flykte i den tyske ubåten etter et fiendtlig møte med et tysk fartøy. Fanget om bord i en fremmed ubåt i farlig farvann må ni vanlige amerikanere kjempe en kamp mot klokka – og sin egen frykt.

Britisk raseri
"U-571" ble møtt med begeistring fra amerikanske krigsveteraner, men hyllesten var mildt sagt mer dempet i England, der veteraner, historikere og politikere hylte opp om historieforfalskning. Det gikk så langt at både Tony Blair og Bill Clinton måtte si sin mening om den påkostede krigsfilmen. Jo da, det var engelske sjømenn som tok knekken på "Enigma", noe verken regissør Jonathan Mostow eller filmstudioet har benektet. Mostow sier imidlertid at han har tatt seg mange kunstneriske friheter. Skal en Hollywoodproduksjon med stort budsjett ha håp om å holde seg flytende med god margin, må ofte eventuelle historiske fakta krydres med mer action og kjente skuespillere fra drømmefabrikken.

Amerikansk spillefilm fra 2000
Originaltittel: "U-571"
Regi: Jonathan Mostow
I rollene: Bill Paxton, Matthew McConaughey, Harvey Keitel, Jon Bon Jovi, David Keith
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83