Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 6. mai 2002 kl 19.30 Puls

Hjertepasienter opp av sofaen

For ikke lenge siden var det standard rutine at hjertesyke fikk beskjed av legen om å dra hjem, legge seg på sofaen og ta det mest mulig med ro. Det er det slutt på. Nå skal også hjertesyke ut å trimme, gjerne hver dag.

- Jeg er utrolig spent, utbryter Else Liv Nordskog på 39.

Hun skal delta i Grete Waitz-løpet for første gang. For bare få år siden ville legene nektet henne å gjøre det. Else Liv Nordskog lider nemlig av en alvorlig hjertesykdom. Puls følger henne gjennom hele Grete Waitz-løpet.

Bedre livskvalitet
- Det viser seg at hjertepasienter blir både raskere friske og får bedre livskvalitet når de trener, sier overlege Jostein Grimsmo ved Feiringklinikken.

- Tidligere trodde vi at et sykt hjerte skulle belastes minst mulig. Men det har vist seg å være helt feil. Tvert i mot ser sykdommen bare ut til å bli enda verre om man sitter i ro og ikke er i bevegelse.

Ved hjerteklinikken på Feiring ved Mjøsa er det ingen bønn for pasientene. De må til pers med sykling, aerobic eller turgåing hver dag.

- Men det er selvsagt viktig at treningen er tilpasset pasienten. Det er fortsatt grenser for hva man kan gjøre hvis man har hjerteproblemer, men de grensene er i de fleste tilfeller adskillig videre enn det pasienten tror, sier Grimsmo.

Aktiv og sosial
For Else Liv Nordskog har trim-budskapet betydd et nytt liv.

- Jeg satt i sofaen i år etter år og var livredd for å anstrenge meg for mye. Etter at jeg begynte å trene har jeg fått livslysten og energien tilbake. Og jeg kan leve et mer aktivt og sosialt liv. Som å være med i Grete Waitz-løpet, for eksempel.

Egenprodusert helsemagasin
Programleder: Vera Kvaal
Prosjektleder: Marie Sjo
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841