Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 14. juli 2009 kl 20.50 Slik virker hukommelsen din

Minnets mysterier

Dokumentar: Slik virker hukommelsen din: John lider av totalt hukummelsestap, og han har problemer med å huske hvem personen på bildet er. (Foto: BBC Worldwide)
Dokumentar: Slik virker hukommelsen din: John lider av totalt hukummelsestap, og han har problemer med å huske hvem personen på bildet er. (Foto: BBC Worldwide)
Hva er hukommelse? Bli med på en reise gjennom menneskesinnet, bl.a. med stopp der minnene formes. Hvorfor trenger visse minner seg på mer enn andre jo eldre vi blir? Kan minnet ganske enkelt sies å være en design av spesielle celler i våre hjerner?

Disse og andre forhold knyttet til vår hukommelse blir avdekket og forklart i BBC-dokumentaren Slik virker hukommelsen din.

Barney, John og de andre
Barney tenker tilbake på da han og kona ble truffet av en bil. Han brakk ryggen og kona ble drept. Selv om han i dag er i stand til å gå igjen, er det smertefulle minnet om ulykken vanskelig å lindre.

Men kan plagsomme og vanskelige minner tilpasses og endres slik at de blir mindre smertefulle å bære? Dokumentaren viser hvordan vitenskapen fanger opp mer og mer om hvordan vår hukommelse er formet.

John lider av totalt hukommelsestap. Likevel klarer han å fungere i hverdagen. Alt han skal gjøre i løpet av en dag er nøye nedlagt i intrukser og rutiner han kan følge, uten selv å huske dem.

Eksemplene på sinnets veier er mangfoldige i denne dokumentaren, og vi lærer også om en rekke andre eksempler enn de nevnte.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: How does your memory work?
Produsert av: BBC Worldwide
Kontaktperson i Programinformasjon: Hilde Ljøen
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no