Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. mai 2004 kl 20.10 Profil: Madame Maos operahelt

Kinesisk opera under kulturrevolusjonen

Liu Yanfang husker godt tiden som skuespiller i de revolusjonære operaene.
Liu Yanfang husker godt tiden som skuespiller i de revolusjonære operaene.
Dokumentaren åpner med et bilde av en mann i folkemengden i New York. Han heter Song Yuqing, og var under kulturrevolusjonen i Kina en av de mest populære skuespillerne på den kinesiske operaen. Han ble hyllet av madame Mao og fikk en fremtredende posisjon i det kinesiske kommunistpartiet. Vi møter ham og flere av hans kolleger fra den tiden.

I vår tid minnes fortsatt det kinesiske folket de åtte revolusjonære operaene som ble oppført i løpet av de ti årene kulturrevolusjonen varte. Operaene hadde et felles tema: det overraskende angrepet av brigaden "Hvit tiger" og samholdet mellom kinesere og koreanere i kampen mot USA på 50-tallet. En sang begynner slik: "Kamerater våkn opp fra deres drømmer, og se den djevelske fiendens sanne ansikt. Den amerikanske imperialismen er i sannhet for ambisiøs. De drømmer om verdensherredømme.."

I tillegg til Song Yuqing som bor i New York, møter vi flere av aktørene fra kulturrevolusjonens operaer, blant andre Xie Tongxi, 60 år, Yue Xugang, 60 år, Zhang Jinlang, 75 år, Liu Yanfang, 50 år og gift med Yue Xugang og Li Min, 66 år.

Madame Mao
Kulturrevolusjonen foregikk i ti år mellom 1966 og 1976, og madame Mao var dens ubestridte leder. Madame Mao, eller Jiang Qing som hun het, var Mao Zedongs fjerde kone som han var gift med i årene 1938 til sin død i 1976. Madame Mao har et ettermæle som den mektigste kvinnen i kommunismens verdenshistorie. Hun tok mål av seg til å etterfølge Mao som øverste leder av Kina, men tapte arvefølgestriden etter ektemannens død. Hun ble fengslet av Deng Xiaopings høyesterett i 1981, og begikk selvmord i fengselet i 1991.

Fransk produksjon
Originaltittel: "Grandeur et decadence d’un heros de madame Mao"
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83