Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 22. juli 2000 kl 22.00 Fakta på lørdag: Den lange reisen

Fakta på lørdag: Den lange reisen (t)


NRK1 lørdag 22. juli kl 22.00
Fakta på lørdag: Den lange reisen

En dressjakkes forunderlige reise

Hva er historien bak klærne vi finner på klesstativene i varemagasinene? I kveldens Fakta på lørdag følger vi en dressjakkes ferd verden rundt, fra australsk saueull, til veving i India, laging av skulderputer i Kina og f"r i Korea til pakking og videreforsendelse fra Tyskland til Russland, der den får et italiensk snitt som selger i Amerika!

En mann ser nøye på en smalstripet, sort dressjakke og matchende bukser med en samlet prislapp på 200 dollar i et varemagasin i Nord-Amerika.

- Hvor er dressjakken laget, spør kunden. Ekspeditøren ser på merkelappen og svarer: - Jeg er ikke helt sikker. Jeg tror den er fra Italia. Nei, den er faktisk laget i Russland.

Bak dette enkle svaret ligger en fantastisk historie. Dokumentaren forteller det fascinerende eventyret om et antrekk som har levd et langt mer eksotisk liv enn personen som kommer til å bruke det. På merkelappen står det \"Made in Russia\", men i virkeligheten er plagget laget i mange land, som et resultat av den nye globale økonomien. For å spare produksjonsutgifter, sendes ulla og stoffet ut på en verdensomspennende produksjonsreise, før den ferdig dressen havner i varemagasinet og til slutt hos en tilsynelatende fornøyd kunde.

NRK1 lørdag kl 22.00

Bilde
I kveldens Fakta på lørdag føler vi en dressjakkes verdensomspennende produksjonsreise, fra ull til ferdig produkt.

Kanadisk produksjon fra Mundovision
Regi: Josh Freed og Tom Puchniak
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri Grønning Meyer, tlf. 23048123
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Dag Stian Husby, tlf. 23049346