Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. april 2003 kl 21.30 Anderssons elskerinne: Menneskets beste venn

Flukten til fortiden

Lars Andersson (Jakob Eklund) og hans elskerinne, Marie (Ebba Forsberg). (Foto: Björn Runge)
Lars Andersson (Jakob Eklund) og hans elskerinne, Marie (Ebba Forsberg). (Foto: Björn Runge)
I torsdagskrimmen starter i kveld den kritikerroste svenske serien "Anderssons elskerinne" av Björn Runge. I seks timelange episoder skal vi følge Lars Andersson på flukt fra en serie nederlag. Tilbake i sin barndomsby konfronteres han med sin egen fortid og familiens blodige historie.

Livet til Lars Andersson (Jakob Eklund) holder på å gå opp i sømmene. Han mistrives i jobben på et bilvaskeri, han drikker for mye og har spillegjeld til opp over ørene. Hans kvinne har tatt med seg dere toårige sønn og flyttet sammen med en pizzabaker.

Når hans eneste venn, hunden Torbjørn, dør, bestemmer Andersson seg for å brenne alle broer og dra tilbake til hjembyen Lysehamn. Der har han ikke vært siden han for seks år siden flyktet fra et annet havarert ekteskap, en sønn og en gift kvinne ved navn Marie. Hun ble på folkemunne kalt for Anderssons elskerinne, og han har aldri greid å glemme henne.

Oppdrag
På veien til Lysehamn blir Andersson stanset av en brutal pengeinnkrever som gir ham et ultimatum: Gjelden hans vil bli slettet på den betingelse at han påtar seg å likvidere en mann. Andersson ser ingen annen utvei enn å akseptere, men utfallet blir ikke helt som planlagt…

Etter en rekke viderverdigheter kommer Andersson til hjembyen, der gåter, løgner og fortrengte minner flyter opp til overflaten. Har lillesøsteren som han drømmer om på nettene, eksistert i virkeligheten? Hvorfor forsvant moren for 28 år siden? Andersson begynner å utforske sin families grusomme og blodige historie, og konfronteres med situasjoner og mennesker som forandrer hans liv for bestandig.

Storsatsing
"Anderssons elskerinne" er en av Sveriges Televisions største dramasatsinger de senere år, med over 50 medvirkende skuespillere og nærmere 1500 statister. Serien fikk meget god mottakelse av svenske tv-anmeldere, og ble som eneste svenske dramaproduksjon i fjor tatt ut til den internasjonale tv-festivalen i Venezia.

I rollen som Lars Andersson møter vi Jakob Eklund (41), som slo igjennom i Colin Nutleys spillefilm "Änglagård". Han har hatt en lang rekke filmroller, senest som kriminalinspektør Johan Falk i "Null toleranse" og oppfølgeren "Livvaktene".

Marie, Anderssons elskerinne, spilles av Ebba Forsberg (36). Hun har ingen skuespillererfaring fra tidligere, men er kjent som sanger og låtskriver med to egne album bak seg.

I øvrige roller finner vi en rekke kjente skuespillernavn som Ingvar Hirdwall, Viveka Seldahl, Krister Henriksson og Örjan Landström.

Opphavmannen til serien er regissøren og manusforfatteren Björn Runge, som også var en av seks regissører bak tv-serien "Familien" (2002). Etter en lang rekke kortfilmer debuterte han som spillefilmskaper i 1996 med "Harry & Sonja", etterfulgt av "Vulkanmannen" (1997) og "Raymond" (1999). Hans nye spillefilm "Den längsta natten", med blant andre Jakob Eklund og Pernilla August, får premiere seinere i år.

Svensk dramaserie (2001)
Produksjon: SVT Drama Göteborg
Manus og regi: Björn Runge
I rollene bl.a. Jakob Eklund, Ebba Forsberg, Ingvar Hirdwall, Krister Henriksson, Örjan Landström, Viveka Seldahl, Tova Magnusson-Norling, Sten Ljunggren, Gunilla Röör, Per Oscarsson
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 – 95 10 02 99