Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 5. januar 2006 kl 21.25 Niern: Being John Malkovich

Ønsket om å være en annen

Craig Schwartz (John Cusack) er dukketeater-kunstner
Craig Schwartz (John Cusack) er dukketeater-kunstner
Craig Schwartz er en begavet kunstner som uttrykker seg med en tynn tråd. Men markedet for dukketeater er ikke stort, selv i verdensbyen New York.

Craigs (John Cusack) spede forsøk på dukketeater utendørs møtes med likegyldighet eller knyttnever. Hans musegrå, dyrekjære kone Lotte (Cameron Diaz) foreslår gang på gang at Craig må få seg en jobb som andre vanlige dødelige.

Motvillig studerer han stillingsannonsene og finner fram til LesterCorp, et bokstavelig talt lite firma – sju meter opp i Mertin-Flemmer-bygningen. Det fremgår av LesterCorps presentasjonsvideo at firmaet søker etter duknakkede medarbeidere. Det blir forklart, men neppe forstått.

Craig møter vakre Maxine (Catherine Keener), og det er begjær ved første blikk – for Craig. Maxine er nemlig ikke tiltrukket av den nye arkivaren, som slukøret vender tilbake til dokumenthaugene for mer fingernemt arbeid.

Bak et arkivskap oppdager Craig en skjult dør som fører til en tunnel. Han krabber forsiktig innover i tunnelen, men ikke forsiktig nok. Døren slamrer igjen bak ham og et vinddrag feier ham over i andre enden. Et lysglimt senere oppdager Craig at han er inni en annen person – ingen ringere enn skuespiller John Malkovich. Dette kan være starten på uante muligheter – eller problemer…

Amerikansk spillefilm fra 1999
Originaltittel: "Being John Malkovich"
Regi: Spike Jonze
I rollene: John Cusack, John Malkovich, Cameron Diaz, Catherine Keener
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83