Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. juli 2002 kl 22.00 V30: Jakten på makten

Jakten på makten

Saera Khan kom ikke inn på Tinget etter årets stortingsvalg. (Foto: Ellen Aanesen)
Saera Khan kom ikke inn på Tinget etter årets stortingsvalg. (Foto: Ellen Aanesen)
I kulissene til det store valgsirkuset rundt Jens, Jan og Kjell Magne jakter Afshan Rafiq (26) og Saera Khan (22) på en posisjon i maktens sentrum. Begge kjemper for å komme inn på Stortinget ved høstens valg – to unge politikere på hver sin fløy; og i valgkampen er de hovedmotstandere.

To helt alminnelige og helt spesielle unge kvinner. Begge er oppvokst i Oslo øst, begge er studenter og bor hjemme hos foreldrene. Begge har minoritetsbakgrunn med røtter i Pakistan og Bangladesh. Begge sto på utsatte plasser på stortingslistene. Og begge ønsket å bli den aller første faste representant med innvandrerbakgrunn på Stortinget.

V30 har fulgt dem gjennom våren og høsten, mens meningsmålingene bølget opp og ned, gjennom oppturer og nedturer i valgkampen, fram mot det avgjørende øyeblikket.
For mer enn tretti år siden kom fedrene deres til Norge. De ble fremmedarbeidere som tok jobber nederst på rangstigen mens de drømte om å reise tilbake etter at de hadde gjort lykke.

I dag banker døtrene deres på porten til maktsenteret i Norge og vil inn. Både Afshan og Saera er rustet med erfaringer fra partipolitikken og fra kommunepolitikken i Oslo bystyre. I dag framstår de som forbilder for en ny generasjon unge mennesker som har vokst opp i to kulturer.

Hva driver dem til å søke makt, og hva vil de bruke makten til?


NRK Fakta
Egenprodusert dokumentar
Programansvarlig: Ellen Aanesen
Prosjektleder: Chris Amble
Pressekontakt:Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder
1.Saera Khan kom ikke inn på Tinget etter årets stortingsvalg. (Foto: Ellen Aanesen)
2. Afshan Rafiq kom inn på Tinget etter Høyers gode oppslutning. (Foto: Ellen Aanese