Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 tirsdag 6. desember 2011 kl 19.50 Sjøsprøyt

Elevene seiler videre


Jarle Andhøy og seilerklassen drar på tokt med kurs for Sørøya i Finnmark. De kommer ut for storm på Lopphavet, og elevenes ferdigheter blir satt på en hard prøve.

Vel framme på Sørøya, ankrer de opp i havna i Sørvær. Her har gruppa base, mens Jarle driller dem i seiling. Jarle vil at elevene selv skal finne ut hvem blant dem som skal ha de ulike rollene ombord på båten. Det viser seg at gruppa sliter veldig med å gjøre ærlige vurderinger av hver enkelts kunnskaper som seiler.

Om serien
Eventyrer Jarle Andhøy skal nok en gang lære bort seilingens kunst til ungdom fra en folkehøyskole i Troms.

Ungdommene er elever ved seilerlinja på Folkehøgskolen "69 grader Nord" i Malangen, Troms. Vi følger dem gjennom et helt skoleår hvor Jarle Andhøy, kjent som Norges mest erfarne ekstremseiler, er hentet inn som deres coach.

I programserien får vi se hvordan ungdommene tester egne og hverandres grenser gjennom utfordringer i naturen, mens de gradvis sveises sammen til et lag. Skoleåret og TV-serien avsluttes med at elevene selv velger en kaptein blant ungdommene. Deretter seiler de hjem på åpent hav fra Sørvær til Malangen på egenhånd, uten hverken Jarle eller lærere ombord.

Medvirkende

Gyda Bjercke (20), Bergen
Gyda er en positiv jente fra Bergen, og en hønemor for mange i gruppen. Hun har stå-på-vilje og omsorg for alle i klassen.

Viktoria Berglund (17), Lyngen
Viktoria er en veldig forsiktig jente som kommer fra Lyngen. Hun har vokst opp i læstadianerbevegelsen, og har svært lite erfaring med friluftsliv og seiling.

Julian Santibanez (16), Stavern
Julian hadde noen trøblete år bak seg før han havnet på Folkehøgskolen i Malangen. Han har ikke kunnskap om seiling, og kan heller ingenting om friluftsliv. Han blir imidlertid raskt en av lederkandidatene i klassen.

Kim Gulbrandsen (27), Moss
Kim kommer fra en bakgrunn med mye rus og kriminalitet. Han er den eldste i gruppen, og sliter litt med det sosiale i forhold til de andre i klassen. Jarle merker seg Kim som en mulig kaptein for gruppa.

Jonas Johansson (16), Larvik
Jonas har hatt store problemer i tenårene så langt, og oppsøker folkehøgskolen for å få en endring i livet.

Christopher Devik Fjeldstad (20), Asker
Christopher har mye erfaring både fra seiling og friluftsliv. Han er en selverklært nerd som har Einstein som forbilde. Jarle Andhøy mener Christopher kan bli klassens kaptein, hvis han blir flinkere til å jobbe sammen med de andre i gruppen.

Anette Marlene Lervik (22), Porsgrunn
Anette er en sportsjente, men innenfor seiling har hun ingen erfaring.

Therese Andreassen (20), Stamsund i Lofoten
Therese kommer fra Stamsund i Lofoten og har drevet på med både fisk og sjøfart før, men hun blir fort sjøsyk når det blåser opp.

Kai Robin Dahlsrud (16), Larvik
Kai trivdes ikke på skolen og søkte seg til folkehøgskolen for å få en ny retning i livet. Han har ingen erfaring fra seiling.

Eldar Vinogradov (20), Murmansk
Eldar slutter seg til seilerklassen på slutten av skoleåret. Eldar – eller Eric som han kaller seg – er en rocker som kommer som et friskt pust inn i gruppa. Eldar har ingen friluftsliverfaring. Han jobber som politiassistent i Murmansk.

Norsk dokumentarserie 2011
Produsert av Medvind Media
Produsent: Anders Sæther, tlf: 975 21 320
Sesong 2, Episode 1
Pressekontakt: Nathalie Sprus , tlf: 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice: info@nrk.no , tlf: 815 65 900