Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 28. juni 1999 kl 19.30 Danmarks minste meieri

Danmarks minste meieri (t)


NRK2 mandag 28. juni kl 19.30
Danmarks minste meieri

Familiemeieriet på Fanø

Mor er dyrlege. Far er meieriingeniør. Sammen driver de Danmarks minste meieri. Også de to barna hjelper til når det trengs. Økologiske produkter i fantasifull innpakning er meieriets varemerke.
De selger sine produkter fra egen butikk. Bak disken står dyrlegen på Fanø, Bente Østergaard Nielsen, og hennes mann Kaj Holm Jensen som er meieringeniør. De overtok driften av meieriet i 1990. Sammen med barna kom de fra en stresset hverdag på Fyn til en lang, men tilfredsstillende hverdag på Fanø. Før hadde de lite tid til barna. Nå kan barna være sammen med foreldrene på meieriet store deler av dagen. Mor må riktignok også passe jobben som dyrlege. Men far er jo der.

Gammel oppskrift
Smøret som produseres på dette lille meieriet er helt spesielt. Kaj forteller stolt om måten \"hans\" smør lages på. Det er nemlig etter en gammel produksjonsoppskrift. Og smøret smaker så godt at det ikke gjør noe at det tar tre til fire dager å lage en porsjon som de store meieriene bare bruker noen minutter på, synes Kaj.
Pakkemaskiner bruker de ikke, så alt må pakkes for hånd. Og så får de jo tid til å prate sammen når de står side om side i et par timer. Også barna har så smått begynt å hjelpe til. Og Fanø meieris smør er blitt godt mottatt av kundene.

Ny livsstil
Penger og prestisje fikk de ikke mer av da de skiftet livsstil. Til gjengjeld har de fått lengre arbeidstid og den tilfredsstillelse det er å kunne bestemme over sin egen tid.
- Vi er nærmest en vits i konkurransesammenheng, sier Bente. Men det finnes gode og dårlige vitser - denne er blant de gode!

NRK2 mandag kl 19.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Bente Østergaard Nielsen og hennes mann Kaj Holm Jensen driver Danmarks minste meieri på Fanø. (Foto: Finn Ramsgaard, DR TV)

Dansk dokumentar
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41