Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 1. august 2004 kl 20.20 Hestehviskeren

Forholdet mellom hest og menneske


"Hestehvisking" er et uttrykk på en væremåte, et forhold mellom et menneske og en hest.
Robert Redford har både regi og hovedrollen i denne filmen om en liten jente, Grace MacLean (Scarlett Johansson), som blir alvorlig såret, både fysisk og følelsesmessig etter en rideulykke. Graces mor, Annie (Kristin Scott Thomas), er overbevist om at datterens skjebne er ubønnhørlig knyttet til hesten Pilgrim.

En vinterdag er 14 år gamle Grace og venninnen Judith på ridetur i utkanten av New York. Hestene mister fotfestet på det isete underlaget og sklir ned på en vei hvor både Judith og hesten blir drept av en trailer. Grace og hesten hennes blir også alvorlig skadet. Grace må amputere det høyre benet sitt, og den skremmende opplevelsen gir ikke bare Grace, men også hesten, store traumer.

Moren, Annie, er svært opptatt av at datteren skal bli frisk, og føler sterkt at det er en sammenheng mellom den invalide, bitre datteren og hesten Pilgrims oppførsel. Annie får høre om en hestetrener med en spesiell gave, og hun drar med Grace og Pilgrim til Montana hvor hestehviskeren Tom Booker (Robert Redford) bor på en gård sammen med broren Frank (Chris Cooper), Franks kone Diane (Dianne West) og deres barn.

Toms arbeid med hesten har en oppkvikkende effekt på Grace, som hjemsøkes av skyldfølelse. En dempet romansen mellom Annie og Tom utvikler seg i løpet av sommeren, men så dukker Annies ektemann, Robert (Sam Neill), uventet opp.

Om filmen
I følge Robert Redford er "hestehvisking" et slags forskjønnende uttrykk på en væremåte, et forhold mellom hest og menneske. – Elementene som interesserte meg mest ved denne fortellingen var helbredelse og bevissthet", sier Robert Redford.

Opprinnelsen til historien begynte med den britiske forfatteren Nicholas Evans. Boken hans "Hestehviskeren" ble utgitt i september 1995, og nådde raskt toppen av New York Times Bestseller-liste. Den lå på listen i totalt 37 uker, er blitt utgitt på 36 språk og har nådd nummer én status i 16 land utenfor USA.

Amerikansk drama (1998)
Originaltittel: The Horse Whisperer
Med: Robert Redford, Kristin Scott Thomas, Sam Neill, Dianne West, Scarlett Johansson
Regi: Robert Redford
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78