Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 26. august 2004 kl 23.50 Cityfolk: Lisboa

Rosa, Roots og Susana i Lisboa

Blomster for Rosa i Lisboa. (Foto: RTP)
Blomster for Rosa i Lisboa. (Foto: RTP)
Rosa er 67 år og forsøker å gjøre livet bedre for sin utviklingshemmede sønn. Roots oppdaget rastafari etter å ha vært soldat i krigen i Angola. Svømmeren Susana er Portugals mestvinnende deltaker i Paralympics. Vi møter alle tre når Cityfolk reiser til Lisboa.

Hun har også fem døtre, men når hun ikke steller med blomstene og fuglene sine, er det den mentalt utviklingshemmede sønnen João Pedro som opptar tiden til Rosa Ascenco. João er 44 år og Rosa kaller ham sitt voksne barn. Selv nekter Rosa å tro at det finnes noen institusjon i Portugal som kan ta seg av ham den dagen hun og mannen ikke lenger kan.

Rastafari-kriger
Før han oppdaget rastafari, het han Antonio Pedro Fernandes og var kriger i Angolas hær. Nå bor han i Lisboa og heter Roots Mandela Shabbaz.

På det verste opplevde Roots at soldatene ble meiet ned rundt ham. Slik innså han hva krig virkelig vil si. I dag kaller han seg en kriger for fred - en rastafari-kriger.

Paralympisk champion
Susana Barroso er født med en sykdom som bryter ned musklene hennes. Store doser svømming holder sykdommen i sjakk. Før kunne hun løpe og spille ball, men 27 år gammel befinner hun seg i en rullestol.

Likevel holder hun stand som svømmer og er den portugiser som har vunnet flest medaljer i svømming i De paralympiske lekene.


Utvekslingsprogram, EBU – 9 dokumentarer (2004)
Originaltittel: City Folk
Produksjon: BR, Czech TV, DK4, HRT, MTV, NPS, NRK, ORF, RTE, RTP, SVT, TV Slovenija, YLE
Kontaktperson: Kjetil Saugestad, Østlandssendingen, mob.tlf. 90 93 34 92
Pressekontakt: Steinar Dahl , tlf. 23 04 74 57