Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 30. juli 2005 kl 22.15 Fakta på lørdag: Kunsten å plystre

Plystring for alle penga!

Spiss leppene – dokumentar om plystring i
Spiss leppene – dokumentar om plystring i "Fakta på lørdag". (Foto: O-Ball Productions)
Lidenskapelige plystrere, er det til å holde ut? Vi opplever dem for full utblåsning under den 31. internasjonale plystrekonkurransen i USA.

En amerikansk kalkun-oppdretter, en nederlandsk sosialarbeider, en amerikansk finansmann.
Plystrere på verdensnivå har vidt forskjellig bakgrunn og disse var i toppsjiktet under den internasjonale plystrekonkurransen i Louisburg, Nord-Carolina, tidligere i år. Hvem som blir kåret til verdens beste plystrer, ser vi i den kanadiske dokumentaren i kveld

Plystrernes Mekka
Louisburg er plystrernes Mekka. Dit kommer hvert år både plystrere med lange merittlister og nybegynnere for om mulig å kapre tittelen "Verdens beste plystrer".

Dokumentaren fanger opp den intense spenningen under konkurransen og kameratskapet mellom plystrerne. Plystringens historie blir også beskrevet – det er mange eksempler på at plystring var en populær underholdningsform før i tiden.

Plystre-temaer
Men først og fremst får vi flere forbausende oppvisninger i kunsten å plystre fra Louisburg i Nord-Carolina. Og det blir en hel del musikk – alt fra Lizsts ungarske rapsodi til "Danny Boy".

Tema fra "Broen over Kwai" og Monty Pythons "Always Look On the Bright Side of Life" er selvsagt uunngåelige i en sammenheng som denne!

Kanadisk dokumentar (2005)
Originaltittel: The Fine Art of Whistling
Produsert av: O-Ball Productions
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57