Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. mars 2009 kl 20.25 Dokumentar: Kalinovskiplassen

Undergrunnsfilm fra Minsk

Den hviterussiske opposisjonens kamp gjennom de vanskelige dagene før presidentvalget i 2006 dokumenteres i undergrunnsfilmen
Den hviterussiske opposisjonens kamp gjennom de vanskelige dagene før presidentvalget i 2006 dokumenteres i undergrunnsfilmen "Kalinovskiplassen". (Foto: Baltic Film Production)
"Dere har intet annet valg, så stem på meg!, sa president Alexander Lukashenkos under den hviterussiske valgkampen i 2006. Regissør Yury Khashchavatski har fanget opp den absurde valgstemningen på Kalinovskiplassen i Minsk.

Hviterusslands president Alexander Lukashenko fikk 83 prosent av stemmene ved valget i mars 2006. Filmskaperen Yury Khashchavatski fulgte stemningen på Kalinovski-plassen i hovedstaden Minsk i et helt år. Den kjente undergrunnsregissøren startet den hemmelige filmingen to måneder før valget.

Varm og frodig
Resultatet er en varm og frodig film – om ungdommelig mot og de eldres resignasjon. Khashchavatski forsøker å finne ut hvordan 83 prosent av stemmene kunne gå til Lukashenko. Regissøren avdekker trusler og falskhet i den offisielle valgpropagandaen, og stemmegivernes tvilrådighet, sympatier og holdninger. Filmen ble laget i all hemmelighet.

En diktator verdig
Filmen viser også hvordan den hviterussiske opposisjonen ble kneblet med fengsel og bortføring. Det er ingen enkel kamp å stå imot en presidents arroganse og fakter – holdninger som bare er en diktator verdig.

Tysk dokumentar (2007)
Originaltittel: Kalinovski Square
Produsert av: Baltic Film Production
Kontaktperson i Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900