Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 9. juli 2005 kl 20.10 Profil: Prima ballerina Maja Plisetskaja

En sammensatt personlighet

Maja Plisetskaja – legendarisk prima ballerina.
Maja Plisetskaja – legendarisk prima ballerina.
I femti år var navnet Maja Plisetskaja (1925-) uløselig knyttet til sovjetisk ballett og et av de mest prestisjetunge teatrene i Moskva, Bolsjoiteatret. Hun har satt dype spor etter seg i det tjuende århundres dansekunst.

Men Maja Plisetskaja møtte også motstand i det kommunistiske Sovjet. Hun ble flere ganger beskyldt for å være datter av "en fiende av folket", og måtte kjempe med nebb og klør for å forsvare sin integritet som kunstner.

Ny karriere
Etter å ha vært gjennom hele det klassiske ballettrepertoaret ville Maja Plisetskaja vekk fra de strenge reglene som gjaldt for akademisk ballett, og begynte å arbeide med samtidens koreografer. Hun begynte en ny karriere i en alder når de fleste ballerinaer trekker seg tilbake fra scenen. Hennes interesse for å finne nye roller ledet veien inn i den russiske litteraturen, hvor hun koreograferte flere roller for seg selv. Plisetskaja har også medvirket i flere filmer, blant annet "Anna Karenina". Hun har også vært ballettsjef i Roma og Madrid.

I dag lever den nærmere 80 år gamle Maja Plisetskaja i München. I programmet møter vi langt fra en helgen, men en artist som nå blir oppdaget av nye generasjoner av dansere, en kvinne med en sammensatt personlighet som kjempet mot absurditetene i et totalitært samfunn.

Innkjøpt dokumentar
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78