Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 1. januar 2005 kl 20.25 Profil: Michelangelo, den guddommelige

Det sixtinske kapell

I en kirke i Øst-London lager to moderne frescokunstnere sin versjon av Skapelsen. (Foto: BBC)
I en kirke i Øst-London lager to moderne frescokunstnere sin versjon av Skapelsen. (Foto: BBC)
I annen del av dokumentaren om Michelangelo skal det handle om et av verdens største kunsterniske mirakler, Det sixtinske kapell i Vatikanpalasset.

Michelangelo (1475-1564) er en av renessansens store mestre, men konflikter og uvenner var det nok av i hans samtid. Pave Julius II mislikte Michelangelos framgang. Derfor beordret han ham til å male taket i Det Sikstinske Kapell i freskomaling.

Pave Julius trodde ikke at Michelangelo ville mestre denne oppgaven. Kunstneren måtte, mot sin vilje, male i fire år, fra 1508 til 1512. Da hadde han malt over 400 bibelske figurer, blant dem Skapelsen. Denne jobben tæret på Michelangelo, og han beskrev de fire årene som år med tortur, psykisk og fysisk.

I programmet møter vi to moderne frescokunstnere, Fleur Kelly og Leo Stevenson, som gjenopplever noen av utfordringene Michelangelo møtte. I en kirke i Leyton, øst i London, lager de sin egen versjon av scenen hvor Gud skaper Adam.

Stor arkitekt
Michelangelo oppfattet arbeidet med Det sixtinske kapell som en ydmykende og "laverestående" malerjobb. Det han egentlig ønsket å gjøre, var å hugge ut pavens gravkammer, et arbeid som tok flere år.

Senere tok han jobben som arkitekt. En av hans mest kjente byggverk er St. Peters kirke, som førte til at han fikk tittelen sjefsarkitekt i 1546. Han var etablert som renessansens geniale skulptør og maler, men som arkitekt forandret han Romas skyline. Han brøt med mange skrevne og uskrevne regler for samtidens arkitektur, og skapte fantastisk vakre og originale byggverk.

Dikter
I sine senere år utga Michelangelo også dikt. Hans poesi blomstret særlig i forbindelse med kjærligheten til en ung romersk adelsmann, Cavalieri.

Da Michelangelo døde, 88 år gammel, var han en rik mann. Han hadde 8000 gullmynter i en kiste og flere eiendommer i Toscana. Han levde et enkelt og sparsommelig liv, men var den rikeste og mest berømte kunstneren som noensinne har levd.

Britisk dokumentar
Originaltittel: The Divine Michelangelo
Produsert av BBC Worldwide
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78LENKER
  • Les mer