Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. oktober 2003 kl 21.30 Faktor: Siste stunt

1000 meter fritt fall

Terry Forrestal stuper ut fra Kjerag. (Foto: NRK)
Terry Forrestal stuper ut fra Kjerag. (Foto: NRK)
Det 1000 meter høye fjellmassivet Kjerag ved Lysefjorden virker som et fluepapir på basehoppere. Det er en av de få toppene i verden det er lovlig å hoppe ut fra. Hopperne kaster seg ut fra kanten og enkelte klarer å vente opp mot 20 sekunder før de utløser fallskjermen. Ikke alltid går det like bra.

For tre år siden reiste Faktor-redaksjonen inn til Lysebotn for å fange inn spenningen og naturopplevelsen når Norges baseforbund arrangerer pinseboogie. Et hundretalls basehoppere kommer til den vesle bygda for å gjennomføre så mange basehopp som mulig i løpet av en helg. To av dem er britene Terry Forrestal og Allan Hewitt. Forrestal er en kjent stuntmann som har jobbet med flere James Bond-filmer. Han er her for å riste av seg hverdagsstresset.

Sterkt skadet
Engelskmennene virker sikre på det de gjør, selv om det bare er et par dager siden de kastet seg utfor Kjerag for første gang. Da hadde imidlertid Terry problemer med å komme seg langt nok ut fra veggen. Nå står han klar til å gjøre dagens første hopp. Han stuper ut i det, men kommer aldri skikkelig ut fra den stupbratte veggen. Når han utløser fallskjermen, kan vi gjennom kameraet følge dramaet på nært hold. Terry Forrestal slenges inn i fjellveggen en gang før han raser videre og lander på en fjellhylle.

Tåka kommer krypende og gjør redningsaksjonen veldig vanskelig. Helikopteret som skal ta redningsmannskapet opp i fjellet må ha god sikt. Det blir en langvarig og komplisert aksjon. Terry er sterkt skadet og må ha hjelp fort.

Dødsturisme
I London sitter søsteren Kathleen Forrestal. Meldingen om at broren har vært utsatt for en basehoppulykken i Norge kommer som et sjokk. Hun vil vite alt om hva som skjedde denne lørdagen i Lysebotn. Hun mener aksjonen tok alt for lang tid og at Norge driver med dødsturisme. Hennes anklager mot redningsteamet og myndighetene i Norge etterforskes fortsatt i dag, 3 år etter ulykken.

Egenprodusert dokumentarprogram
Programskaper: Tom Edvinsen
Kommentarer: Magne Frafjord
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55 364