Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. mai 2007 kl 20.10 Profil: Impresjonistene

Triumfen

Julian Glover som den 80  år gamle Claude Monet (Foto: BBC)
Julian Glover som den 80 år gamle Claude Monet (Foto: BBC)
Degas sine forsøk på å kontrollere all kunst i Paris, gjorde sitt til at impresjonistgruppen ble splittet. Etter den aller siste utstillingen i 1886, fulgte hver enkelt kunstner sin egen vei.

I 1900 blir kunstnerne, som en gang ble pepet ut av publikum og kritikere, hyllet i en utstilling i Paris. Publikum strømmer til for å se bildene som tidligere ble slaktet. Impresjonistene er nå seierherrene.

Monet og kjærligheten
Etter at kona Camille dør, flytter Monet sammen med Alice Hoschedé og hennes seks barn.

Monets ønske om å fange naturen bringer ham til Italia, Nederland og Frankrikes kyst hvor han maler havet, klipper og store fjellformasjoner.

Alice er frustrert over at han er så mye borte, og truer med å flytte tilbake til ektemannen. Men i brevene fra Monet erklærer han sin kjærlighet, og sier at han ikke kan tenke seg et liv uten henne. Da Alice dør i 1911, er Monet fullstendig knust.

Cézanne og Zola
Paul Cézanne har også et ønske om å fange naturen. Han er en plaget einstøing fra Provence, og faren, en velstående forretningsmann, ville uten tvil stoppet pengene til sønnen hvis han hadde visst om Cézannes illegitime sønn med en bondekvinne. Kunstneren må stole på gavmildheten fra sin gamle venn, den berømte forfatteren Emile Zola.

Manet blir invalidisert av sykdom, og klarer så vidt å fullføre sitt mest berømte verk, "Bar at the Folies-Bergere", rett før han dør.

Degas er mer bitter og hånlig enn noensinne, men må til slutt anerkjenne rivalen Cézannes store talent.

Om serien
"Impresjonistene" er et dokudrama i tre deler, produsert av BBC. Serien er basert på brev, opptak og intervjuer fra den aktuelle perioden. Det er en historie om fattigdom og kamp for anerkjennelse, satt mot et bakteppe av krig og revolusjon.

Skuespilleren Julian Glover spiller rollen som Claude Monet, og er fortelleren i serien.

Dokudrama i tre deler (2006)
Produsert av BBC
Med Julian Glover (gamle Monet), Richard Armitage (unge Monet), Charlie Condou (Renoir), Andrew Havill (Manet), Aden Gillett (Degas), Will Keen (Cézanne) og Amanda Root (Alice)
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no