Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 3. oktober 2000 kl 20.55 Katharina Blums tapte ære

Katharina Blums tapte ære (t)


NRK2 tirsdag 3. oktober kl 20.55
Katharina Blums tapte ære

Elskovsnatt med skjebnesvangre følger

En fattig, ung kvinne tilbringer en elskovsnatt med en anarkist som er på rømmen. Hun får sitt liv ødelagt av den påfølgende etterforskningen og den massive mediedekningen. \"Katharina Blums tapte ære\" bygger på en roman av nobelprisvinner Heinrich Böll.

Katharina Blum (Angela Winkler) er ung, vakker, intelligent og følsom. På en fest forelsker hun seg i en staselig ung mann, og de tilbringer natten sammen. Neste morgen er mannen borte, og Katharina befinner seg plutselig i politiets søkelys. Det viser seg at hennes flotte kavaler fra kvelden før er en politisk aktivist som lenge har vært gjenstand for politietterforskning.

Katharinas korte møte med den ettersøkte mannen fører til at også hun blir politiovervåket. Hennes grunnleggende borgerrettigheter blir glatt oversett. Hun blir hensynsløst grillet om sitt forhold til mannen hun knapt kjente. Tabloidpressen kaster seg også over saken, og Katharina får sitt liv brettet ut i sensasjonelle avisoppslag. Hun blir kalt hore, ateist og kommunistsympatisør. Hun begynner å motta svært ubehagelige telefoner og brev, hun blir gjenstand for seksuell trakassering og truet på livet.

Etter hvert mister Katharina også jobben, hennes venner vender henne ryggen og hennes omdømme blir fullstendig ødelagt. Rasende og fullstendig knust tyr hun til drastiske virkemidler. Det skal imidlertid også bli hennes bane.

Om forfatteren
Heinrich Böll fikk Nobels litteraturpris i 1972 og er en av de mest profilerte og populære forfatterne i Tyskland etter krigen. Siden 1947 har han oppnådd en stadig større anerkjennelse for sine romaner og noveller. Ofte dreier handlingen seg om andre verdenskrig, dens etterspill og de følger den fikk for den vanlige tysker. Heinrich Böll var også formann i den internasjonale P.E.N.-klubben.

NRK2 tirsdag kl 20.55

Tysk spillefilm fra 1975 etter en roman av Heinrich Böll
Originaltittel: Die Verlorene Ehre der Katharina Blum
Regi: Volker Schlöndorff og Margarethe von Trotta
I rollene: Angela Winkler, Mario Adorf, Dieter Laser og Jürgen Prochnow
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
Katharina Blum (Angela Winkler) får sitt liv fullstendig lagt i ruiner etter en elskovsnatt med en mann hun bare hadde møtt på en fest. Hans bakgrunn skulle også trekke henne inn i politiets og tabloidpressens nådeløse søkelys.